Svetska a naša – Milena Pavlović Barili bila je slikarka raskošnog talenta i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Požarevac je zavičaj iz kojeg je Milena polazila, kroz koji je prolazila, a u koji se nikad nije vratila. 

RTV Biser

Milena Pavlović Barilli rođena je u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine kao jedino dete požarevačke učiteljice i pijanistikinje, školovane na Konzervatorijumu u Minhenu, Danice Pavlović i poznatog italijanskog kompozitora, muzikologa i pesnika Bruna Barilija, koji je zbog braka sa Danicom primio pravoslavlje.

Od najranijeg detinjstva, Milena je pokazivala izuzetan talenat. Gotovo čim je progovorila, majka Milenu uči uporedo i srpski i italijanski jezik. U tom periodu pokazuje i interesovanje za crtanje. Milena Pavlović – Barili je završila Umetničku školu u Beogradu u klasi Bete Vukanović, a zatim studirala u Minhenu, Parizu, Firenci i Oslu.

Kada govorimo o Mileni kao velikoj umetnici, važno je napomenuti da je po odlasku u Ameriku, za vrlo kratko vreme, već 1940. godine imala samostalnu izložbu, na kojoj predstavlja svoj nadaleko čuveni autoportret, remek delo našeg slikarstva.

Obožavala je modu, te je radila je za modne časopise: „Vog“, „Harper’s bazaar“, „Town and country“, „Glamour“, „Charm“. Radila je reklame za parfeme „Escape“ i „Revlon“ kozmetiku.

Osim bavljenja slikarstvom i kasnije, komercijalnim modnim dizajnom, Milena je radila i rane modne ilustracije, nacrte za pozorišne kostime i za modne kreacije haljina, koje su nastale tokom školovanja i Minhenu, te nisu imale komercijalni karakter.

Tokom celog života bavila se i pesništvom, te je objavljivala poeziju na francuskom i italijanskom u Italiji (od 1934—1936), gde je dobijala veoma afirmativne kritike.

Umrla je u Njujorku 6. marta 1945, od kompleksnih posledica, pada sa konja, najverovatnije od srčanog udara, kao tragični ishod krhkog zdravlja i nezaustavljivo nemirnog duha.

 

.