OŠ ,,Dositej Obradović“ raspisuje likovni konkurs za sve osnovne škole našeg grada povodom 10. aprila ,,Dana sećanja na Dositeja Obradovića, velikog prosvetitelja i prvog ministra prosvete“ i nedelje koje škole u Srbiji posvećuju ovom velikanu.


Na konkurs možete poslati do tri najbolje nacrtana ili naslikana rada za svaki uzrast. Radovi se rade na papiru iz bloka,tehnika je po slobodnom izboru. Rok za predaju radova je četvrtak (14.4.2022.) do 12 sati upravi škole.

Mlađi uzrast
Crtanje ili oslikavanje Dositejevih basni

Stariji uzrast
Prva tema:
„Život i delo Dositeja Obradovića“
(Naslikaj ili nacrtaj rad u kojem ćes prikazati životni put Dositeja Obradovića)

Dimitrije Obradović, kasnije Dositej, je srpski filozof, prosvetitelj, reformator i najveći srpski književnik XVIII veka. Život je posvetio putovanjima i učenju, putovao je preko 40 godina peške, na konju, u kočijama i lađama i upoznavao se sa novim socijalnim, političkim i pedagoškim idejama.

Druga tema:
Inspiracija Dositejevim poukama i porukama:
• Samo je dobar čovek srećan.
• Prave ljubavi ne može biti bez poštovanja, a istinskog poštovanja nema bez vrlina. A vrlina iziskuje zdravi, prirodni razum, koji kad se sa naukom sjedini, sastavlja božanstveni venac koji krasi i uvenčava razumnu dušu.
• Nikad nikoga ne valja vređati, a najmanje one koji su nam dobro učinili i ljubav pokazali.
• Mi ljudi smo slični pticama koje se uvek u iste mreže hvataju, a opet neće da slušaju.
• Nema sramotnijeg zanata od dangube, besposlice i lenjosti.
• Učen i razuman čovek svagda se uči, svagda zna da i dalje malo zna.

Cilj likovnog konkursa je učenje na Dositejevim poukama i porukama koje govore o životu, lepoti, humanosti i razumevanju, o poštovanju različitosti.

U petak, 15.4.2022.godine sa početkom u 12 sati u Dositejevom kutku naše škole biće upriličena dodela nagrada i diploma nagrađenim učesnicima za mlađi i stariji uzrast.

Izvor: FB