Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije pod sloganom “Bezbednost počinje sa tobom” dolazi u sredu, 6. decembra 2023. od 12 časova u Požarevac sa ciljem edukacije i povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Foto: Pixabay

Prisutnim građanima obratiće se Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja i Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca.
 
Posetioci će biti u prilici da razgovaraju sa učesnicima događaja, da  se upoznaju sa kampanjama ABS i svim važnim pitanjima u vezi sa bezbednim i odgovornim ponašanjem u saobraćaju, da se informišu o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona u vožnji, vožnje pod dejstvom alkohola i posledicama koje nosi vožnja brzinom većom od ograničene. Posebna pažnja biće posvećena odgovornom ponašanju u saobraćaju tokom zimskih meseci kada su uslovi na putevima otežani usled vremenskih uslova.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tokom ove godine, zaključno sa 23.11.2023,  bilo je 29.731 saobraćajna nezgoda (0.4% manje u odnosu na prethodnu godinu)  u kojima je povređeno 15.442 (11% manje u odnosu na prošlu godinu) a život je izgubilo 438 ljudi (12% manje u odnosu na prethodnu godinu). Najčešći uzroci nezgoda bili su pogrešno izvođenje radnji od strane vozača (kod 40% nastradalih), neprilagođena brzina (oko26%), uticaj alkohola (oko 11%), uticaj puta (oko 6%) i propust pešaka (oko 4%).