Kada je vreme da dete dobije prvi telefon, pitanje oko kog se spore i stručnjaci i roditelji

Korišćenje mobilnih telefona značajno utiče na rano formiranje ličnosti, a prekomerna upotreba može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Kada je vreme za prvi telefon, pitanje je na koje stručnjaci nemaju jedinstven odgovor.

person holding black phone
Foto: Unsplash

Kada se najmoćniji izvor informacija u istoriji civilizacije nađe u dečijim rukama opasnosti su brojne. Odgovornost roditelja, vaspitača, nastavnika je da osiguraju odgovarajuću zaštitu i podršku deci u digitalnom svetu, upozoravaju stručnjaci. Prema poslednjim istraživanjima američki Institut za dečji um, „Child Mind“, preporučuje uzrast od 14 godina kao najbolji za prvi pametni telefon.

„Četrnaesta godina je uzeta kao neka granica gde dete zaista može da kognitivno, emocionalno, lepo promišlja poruke koje do njega dolaze. Da može kritički da ih obrađuje, da može logički da zaključuje. Danas roditelji misle da su super kul i moderni roditelji ako u najranijim uzrastu daju što bolji model mobilnog telefona, zapravo čine više štete, neko koristi detetu“, navodi Ana Mirković, psiholog.

Upućeni podsećaju na veliki broj aplikacija za roditeljski nadzor koje mogu biti korisne i olakšati roditeljima uvid u to kako deca koriste telefon ali i napominju da je razgovor najbolji mehanizam.

„Deca su ranjiva i treba ih čuvati, kao što ih čuvamo i u realnom životu. Uvek prvo savetujemo razgovor sa decom. Uvek treba imati otvoren odnos i treba ih uputiti kako da se ponašaju na internetu“, kaže Goran Kunjadić, stručnjak za sajber bezbednost.

Korišćenje pametnog telefona i interneta kod dece mač sa dve oštrice

Da je korišćenje pametnog telefona i interneta kod dece mač sa dve oštrice upozoravaju i iz Unicefa.

„Tehnologija je oruđe! Podržite decu da je koriste na pametan način! Korišćenjem tehnologije za svakodnevnu komunikaciju putem servisa za četovanje i pasivnim gledanjem video sadržaja deca neće steći odgovarajuće veštine digitalne pismenosti“, upozoravaju iz Unicefa.

Pripremite se za igru mačke i miša dok deci ne predstavite sve prednosti i mane novih tehnologija, upozoravaju stručnjaci, naglašavajući da ne postoje tačno utvrđene mere za bezbedno korišćenje interneta već je to dug proces edukacije u koji je potrebno uključiti celo društvo.