Na svečanosti upriličenoj za najbolje učenike i nastavnike u školskoj 2021/22. godini, predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić uručio je danas nagrade kao priznanje za trud i izuzetan uspeh koji su tokom školovanja ostvarili.

Foto: velikogradiste.rs

“Ovo je jedan od lepših dana mog posla, kada se dele diplome i kada se, na neki način, vrednuje vaš rad – negde osmogodišnji, a negde čevorogodišnji, i vreme kada vi koračate jednu stepenicu više u svojim životima i zaista je ovo veliki vaš uspeh što ste do sad ostvarili. Moramo da priznamo da jedna mala opština, jedan mali grad, naravno ima i mnogo nedostataka, ali ima i nešto na šta treba da budemo ponosni. Imamo odličan sport, sportiste koji postižu rezultate, infrastrukturne objekte u sportu gde malo koji grad od šest-sedam hiljada stanovnika ima – tri fiskulturne sale, slu u dečjem vrtiću za najmanje, imamo dom zdravlja koji je jedan od lepših u Srbiji, biblioteku, muzej, da ne pominjem sada Jezero, Dunav i Pek; imamo kulturni centar gde se preko 200 dece bavi kulurom kroz folklor, dramu ili drugo. I naravno, ono što je jako značajno to su naše škole i dečji vrtić. Počev od uslova za one najmanje gde ni jedno dete ne čeka na upis u vrtić do naše tri osnovne škole i jedne srednje na koje sam ja zaista ponosan.“, rekao je predsednik opštine.

Dodao je i da sve škole imaju odlične rezultate prilikom upisa u srednje škole i na fakultete, a ove nagrade, iako skromne, pokazuju da opština brine o toj deci te da će i dalje pružati podršku školama, obezbeđujući materijalna sredstva za bolje uslove za rad učenika smatrajući da je investicija u obrazovanje najbolja investicija koja se kad-tad vraća i izrazivši nadu da će nakon školovanja i učenici to vratiti svojoj sredini. Predsednik je, ovom prilikom, naglasio i da su za njihov uspeh veoma zaslužni i nastavnici i roditelji.

Čestitajući dobitnicima nagrada, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i zajedničke poslove Danka Nikolić, zadužena za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja, poručila je: “Svojim trudom i posvećenošću postigli ste ogroman uspeh zbog čega smo izuzetno ponosni na vas. Iz tog razloga mi je i čast i zadovoljstvo da danas ovde govorim pred vama. Opština Veliko Gradište ulaganje u obrazovanje shvata kao investiciju koja će dodatno podstaći naše učenike i studente da nastave da svojim izuzetnim uspesima grade svoj dalji put obrazovanja, svoj put kroz život i donose slavu svojoj opštini. Ponosni smo što imamo tako vrednu i pametnu decu, što imamo posvećene nastavnike i hvala vam svima što predstavljate dobar primer i uzor drugima. “.

Opštini Veliko Gradište na tradicionalnim nagradama zahvalio je đak generacije Srednje škole “Miloje Vasić“, smera Gimnazija, Goran Knežević: “Prethodni period je zbog globalne pandemije bio jako problematičan za obrazovanje i ja bih da kažem nešto o čemu se, zato što je u velikoj meri prošlo, ne priča o tome. Profesori su izneli jedan neverovatan teret, radili su trodupli posao, da bismo mi imali koliko-toliko kvalitetno obrazovanje i na kraju smo to nekako uspeli da preguramo.“.

Kako je rekao, ova škola mu je omogućila ono što druga, prethodna nije, a to je mogućnost da se bavi svim stvarima koje je poželeo, uz maksimalnu podršku u svakom mogućem smislu, dok su profesori imali potpuno razumevanje.

Goran je obraćanje završio rečima: “Jako sam srećan što ova nagrada ‘đak generacije’ nije najlepše što ću poneti iz ove škole.“, propraćenim gromoglasnim aplauzom.

Svečanost su uveličali učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac“ iz Požarevca – Odeljenja u Velikom Gradištu, prvonagrađena Elena Simić, uz klavirsku pratnju Nemanje Vasića, i Ilija Pajkić.

Među najboljim učenicima ove školske godine je 34-oro dobitnika diplome “Vuk Karadžić“, od kojih petoro đaka generacije.

Đaci generacije nagrađeni su vaučerima za kupovinu tehničke robe u iznosu od po 40.000 dinara, a njihov uspeh istaknut je i na gradskom bilbordu. Vaučerima za kupovinu tehničke robe nagrađeni su i učenici koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima iz oblasti znanja i to za prvo mesto u Solo pevanju i četiri treća mesta iz Srpskog jezika, Fizike i Džudoa, za prvo mesto u visini od 40.000 dinara, a za treće mesto 25.000 dinara. Đaci sa osvojenim mestima na republičkim takmičenjima u sportu nagrađeni su za treće mesto kompletom sportske opreme u vrednosti do 21.000 dinara. Svima njima opština je obezbedila i sezonske karte za “Silver lejk“ akva-park.

Shodno osvojenim mestima, nagrađeni su i nastavnici čiji su učenici postigli uspeh, sa po 10 i 5 hiljada dinara dok su nosioci diplome “Vuk Karadžić“ dobili po 5 hiljada dinara. Takođe, i tri najbolja studenta iz ove opštine nagrađena su, za prvo mesto sa po 30, a drugo i treće sa po 20 hiljada dinara, a svim učenicima i nastavnicima uručene su prigodne knjige sa posvetom.

Izvor: velikogradiste.rs