I sutra će biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom do 36 stepeni, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Foto: Pixabay

Nailazak izraženog frontalnog sistema iz srednje Evrope do Srbije očekuje se u petak, 23. juna posle podne i uveče. Do krajnjeg severa Bačke i Banata prolazak fronta očekuje se u periodu između 15 i 18 časova, preko ostalih delova Vojvodine i zapadne Srbije između 18 i 21 čas, a preko centralnih krajeva (Šumadija, Pomoravlje) između 21 i 00 časova sa tendencijom daljeg premeštanja na istok i jugoistok u drugom delu noći. (U nestabilnoj vazdušnoj masi ispred fronta izolovano će i ranije posle podne biti kratkotrajne kiše i grmljavine).

Prolazak frontalne zone preko naše zemlje biće brz, praćen kišom, pljuskovima, grmljavinom i jakim i olujnim severozapadnim vetrom, dok se u zoni najintenzivnijih pljuskova očekuje i pojava grada. Lokalno se prognozira 20 – 30 mm za kratko vreme i udari vetra kratkotrajno jači od 20 – 25 m/s.

Usled očekivane pojave vremenskih nepogoda, na snazi će biti narandžasti meteo alarm. U subotu 24. juna tokom dana pljuskovi i grmljavina će biti izraženi na istoku i jugu Srbije (oblast od Borskog i Zaječarskog okruga, Homolja, preko dela Pomoravlja i jugoistočne Srbije ka Kosovu i Metohiji), pa će u ovoj oblasti lokalno pasti i preko 30 mm kiše uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra u zoni najintenzivnijih pljuskova.

U nedelju. 25. juna nema uslova za nepogode – smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, a kratkotrajna kiša ili pljusak biće mogući još ponegde na istoku i jugoistoku Srbije, kao i u brdsko-planinskim predelima. U ponedeljak (26.06.) u svim krajevima Srbije pretežno sunčano.