Porodica Gvarneri je čuvena porodica graditelja violina iz Kremone, malog grada u Italiji iz XVII i XVIII veka. Neki od najpoznatijih violinista svih vremena su svirali njihove violine – Nikolo Paganini, Jaša Hajfec, Jehudi Menjuhin. Jedan od članova ugledne porodice preminuo je na današnji dan 1744. godine – Đuzepe Gvarneri.

Violina Đuzepea GvarnerijaPokretač porodične izrade violina je Andrea Gvarneri. Rođen je 1626. godine, a preminuo je 07.12.1698. godine. Bio je šegrt u radionici za izradu violina Nikolo Amatija. Pored violina, napravio je i nekoliko izuzetnih viola.

Njagov rad nastavili su njegovi sinovi Pietro Đovani i Đuzepe Đovani Batista.

Pietro Đovani Gvarneri je rođen 18.02.1655. godine, a preminuo je 26.03.1720. godine. Pored toga što se bavio gradnjom instrumenata, bavio se i muziciranjem na violini.

Đuzepe Đovani Batista Gvarneri je rođen 25.11.1666. godine, a preminuo je 1740. godine. Mnogo više je radio sa ocem u izradi violina i zahvaljujući njemu Gvarneri violine su dostigle vrh violinskog graditeljstva. Čitavog života se takmičio u kvalitetu izrađenih violina sa Antoniom Stradivarijusom, još jednim čuvenim graditeljem violina iz Kremone. Njaga su nasledili sinovi Pietro i Bartolomeo Đuzepe.

Pietro Gvarneri je rođen 14.04.1695. godine, a preminuo je 07.04.1762. godine. Veći deo života je proveo u Veniciji i tamo nastavio očev rad. Kombinovao je kremonsku tehniku i venecijansku u gradnji instrumenata. Njagovi instrumenti su retki i jako su cenjeni.

Bartolomeo Đuzepe Gvarneri je rođen 21.08.1698. godine, a preminuo je 17.10.1744. godine. Prozvan je najvećim graditeljem violina svih vremena. Bio je poznat i kao Del Gesu (Isus), jer je na etiketama svjih violina obavezno stavljao oznaku IHS, grčki akronim za Kristogram (monogram Hristovog imena). Njagove instrumente su svirali najveći violinisti od njegovog vremena do danas. Jedan asteroid je nazvan po njemu – 19185 Gvarneri.

Dalja sudbina porodice Gvarneri u graditeljstvu instrumenata nije toliko poznata.

Vrednost instrumenata koji potiču iz ove porodice dostiže iznose od po nekoliko miliona ili nekoliko desetina miliona dolara.