U Galeriji savremene umetnosti 6. april 2023.g. otvorena je izložba grafika požarevačkog slikara i grafičara Pavla Miladinovića. Ovo je Miladinovićeva deveta samostalna izložba koja je organizovana u prostoru Narodnog muzeja u Požarevcu. Na izložbi je predstavljeno dvadeset i devet radova rađenim kombinovanim tehnikam koje obuhvataju dela nastalih poslednjih trideset godina, kao i noviji ciklus sačinjen od većeg broja izloženih grafika, otisnutih 2021. godine.

Foto: GSU

Pavle Miladinović diplomirao je na Višoj umetničkoj školi u Beogradu, 1971. godine, u klasi profesora Ante Abramovića i Miluna Mitrovića. Grafiku je izučio u ateljeu Miroslava Arsića. Član je ULUS-a od 1989. godine i ULIS-a „Milena P. Barili“. Iza sebe ima preko 20 samostalnih izložbi, kolektivno je izlagao na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada. Radio je kao likovni pedagog u školi „Dositej Obradović“ u Požarevcu. Osnivač je likovnog udruženja „Art krug PM“.

Izložbu je otvorila istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, rekavši da je Miladinović među likovnim kritičarima prepoznat kao vrstan crtač gde je njegovo mesto u Beogradskoj grafičkoj školi evidentno i nesumnjivo. „NJemu se pripisuju spontanost, umerenost i mir, ali i istraživačka ljubopitljivost. Postavka prati autora kroz godine dok revidira i reciklira ključne motive tokom vremena, uključujući motive kao što su ptica, stub, krug, trougao, kvadrat. Eklektički manir u vidu kombinovanja apstrakcije, ekspresionističke i geometrijske, i figure, kod Pavla Miladinovića izrodila je simbiozu u vidu predstave simboličnog značenja, posthumanističke epohe.
U ovom grafičkom ciklusu prepoznajemo čitljive i asocijativne kompozicije, ali i gotovo apstraktne refleksije različitih motiva neposredno izražene živom crtačkom akcijom. Miladinovićev likovni izraz varira od kontrasta svetlih i tamnih površina, naglašene ekspresije gesta, bogatstva oštrih linija, do radova rađenih ponekad u boji, umekšanih linijskih ritmova i prisustva geometrijskih elemenata. Tematski okrenut ka prizorima prirode (predeli sa rastinjem i drvećem), Pavle Miladinović u svakom otisku ostvaruje sugestivnu materijalizaciju predmeta, kompozicijsku autentičnost, dobro odmerene kontraste i ravnotežu svih elemenata. Spoj suprotnih segmenata čvrsto uvezanih da se uvek ima utisak celine, potpunog stilskog jedinstva, dovoljan je da ukaže na izrazitu originalnost Miladinovićeve umetniče ličnosti.“

Izložba je otvorena za posetioce do 26. aprila. Ulaz je slobodan.

Izvor: GSU