Градски одбор Народне странке Пожаревац реговао је на страначко запошљаваље у јавним предузећима и градској управи и тим поводом упутио саопштење које преносимо у целости:

Foto: GrO NS Pozarevac

 

Грађани Пожаревца, већ одавно су свесни чињенице да је пут до запошљавања у јавном предузећу и градској управи преко партијске књижице владајуће партије, упркос предизборним обећањима исте датог гласачима да ће такве радње бити забрањене, односно да ће се максималног поштовати слово закона.

Пуста обећања која су давана, којих смо сви сведоци, нажалост, у пракси су нешто сасвим друго. Другим речима уколико нисте члан, активиста или симпатизер владајуће партије за вас је посао у јавном сектору само мисаона именица.

Спровођењем рационализације запослених у јавном сектору како у нашем граду, тако и у Републици Србији, као и на основу закона из 2016. и 2017. год., најављивана смањења судећи по свему остала су само мртво слово на папиру, те смо сведоци да су на многа места запошљавани нови кадрови, а судећи по свему по партијској припадности.

Ова лица ангажована су по различитим основама као на пример: уговори о привремено-повременим пословима, уговори о делу или преко омладинских задруга, што само указује на често кршење закона од стране одговорних лица која воде правне субјекте у јавном сектору, док се на другој страни остали грађани доводили у неравноправан положај из разлога што им се ускраћује Уставом загарантовано право на рад. Ово све заједно има за последицу да нам све већи број младих људи напушта град или се у њега не враћа са студирања, а све због нелојалне конкуренције на тржишту рада условљене припадношћу владајућој партији, а не стручношћу односно знањем.

На све ова дешавања актуелна власт као и градоначелник Пожаревца окрећу главу на другу страну, а у прилог овој тези иде и чињеница како је наведено на последњој конференцији за штампу актуелног градоначелника да није знао да је 10. марта 2021. године потписао незакониту одлуку о расписивању јавног огласа за давање у закуп и коришћење легата задужбине Милоша Обреновића кривећи том приликом стручне службе у градског управи.

Логично питање које се овом приликом намеће јесте да ли је упознат као председавајући Градског већа са ситуацијом приликом запошљавања у јавним предузећима и градској управи или је уверен да је једина референца за добијање посла у истим чланска карта странке, занемарујући том приликом стручне квалификације будућих радника.

Због свега горе наведеног Градски одбор НАРОДНЕ СТРАНКЕ ПОЖАРЕВАЦ обратио се са дописом ЈП „ТОПЛИФИКАЦИЈА“ Пожаревац са захтевом за достављање информација о броју запослених, а након спроведене рационализације 2017. год.

Градски одбор НАРОДНЕ СТРАНКЕ ПОЖАРЕВАЦ ће свакако након добијања,  тражених информација, а по потреби и раније, изаћи у јавност са новим саопштењем, а све у циљу спречавања злоупотреба приликом запошљавања у јавном сектору у нашем граду.