Gabi Novak slavi rođendan

Gabi Novak

Gabi Novak je hrvatska i jugoslovenska pevačica zabavne muzike. Rođena je 8. jula 1936. godine u Berlinu, u Trećem rajhu.

Pevačica je hrvatsko-nemačkog porekla jer je otac Đuro sa ostrva Hvar, a majka Elizabeta Rajman iz Berlina. Ona je sa drugaricom došla na letovanje na Hvar i tu je upoznala Đura koji je bio vaterpolista i inženjer brodogradnje. Vezu su nastavili tako što je on dolazio u Nemačku, a ona u Hrvatsku. Ubrzo su se venčali i dobili su ćerku koju su nazvali Gabi.

Početkom Drugog svetskog rata su se preselili u Split, a zatim na Hvar. Đuro je ubijen 1945. godine, pa je Gabi sa majkom otišla u Zagreb. Nije im bilo lako jer okruženje nije prihvatilo Elizabetu koja je šila, cepala karte u bioskopu, predavala nemački i engleski kako bi ćerki i sebi obezbedila egzistenciju. Gabi je crtanje išlo od ruke, ali se odlučila za drugu profesiju. Pevala je u horu Emila Kosete i, na taj način, je obišla ceo svet.

U slobodno vreme je pevala i igrala u KUD-u „Joža Vlahović“. Uporedo je studirala grafiku na Primenjenoj umetnosti. Prvo se zaposlila kao grafičarka u novinarskoj kući „Vjesnik“, a zatim u „Zagreb filmu“ kao crtač i scenograf. Radila je na crtanim filmovima, učila je tekstove pesama napamet i pevušila ih je. Sarađivala je sa vrsnim umetnicima poput Labaša, Ljerke Njerš, Kuduza, itd. Na proslavama Nove godine su gledali crtane filmove, a Gabi je pevala pa se, uprkos uspešnoj karijeri, sa nostalgijom seća tog perioda. Pozajmila je glas devojčici u filmu „Benko Kamenko“ i tada ju je zapazio slovenački muzičar Bojan Adamič koji ju je pozvao da gostuje na koncertima „Big benda“ u Ljubljani.

Usledili su nastupi na festivalima uz pomoć kojih je gradila svoje ime i sazrevala kao pevačica. Na Bledskom festivalu je izvela duet sa američkim džezerom Luj Armstrongom.

Izvor: biografija.org