Fond za inovacionu delatnost objavio je poziv za dodelu bespovratnih sredstva u iznosu do 80.000, odnosno 300.000 EUR, u cilju razvoja inovativnih preduzeća.

Pexels

Naime, sva inovativna preduzeća u privatnom sektoru mogu do 31. avgusta da se prijave Fondu za inovacionu delatnost za dodelu bespovratnih sredstava, kroz Program ranog razvoja u iznosu do 80.000 EUR i Program sufinansiranja inovacija u iznosu do 300.000 EUR.

“Cilj ovih programa je da podstaknu stvaranje inovativnih preduzeća zasnovanih na znanju, kroz osnivanje „start-up“ ili „spin-off“ kompanija u privatnom sektoru”, navodi Fond.

Program ranog razvoja

Za sredstva u okviru Programa ranog razvoja mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom domaćem vlasništvu i ne starija od pet godina, kao i timovi od najviše 5 osoba.

Finansiranjem koje Fond dodeljuje se pokriva maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje može da bude maksimalno do 12 meseci.

Sredstva se dodeljuju pojedinačno, poprojektu u iznosu do 80.000 EUR.

Program sufinansiranja inovacija

Kroz Program sufinansiranja inovacija dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 EUR po projektu, a korisnici su mikro, mala ilisrednja preduzeća sa većinskim privatnim vlasništvom registrovana u Srbiji.

Podrška omogućava razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija sa dodatom vrednošću i podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja postojećihinovativnih preduzeća, kao i uspostavljanje saradnje/partnerstava sa međunarodnim kompanijama/organizacijama.

Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i malapreduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća.

Projekti mogu trajati do 24 meseca.

Priručnik sa detaljno opisanim uslovima Programa ranog razvoja i set neophodne dokumentacije možete pogledati OVDE.

Autor: eKapija