Zadužbina Milana Mladenovića objavila je spisak od 14 pesama koje su ušle u finale za nagradu “Milan Mladenović” za 2020. godinu, a odabrane su nakon drugog kruga glasanja žirija, na osnovu regionalnog konkursa.

U finale su, prema abecednom redu, odabrane pesme: Alkohol (Mrave brojim), Anestezija (Nekud), Anonimnim SMS (Sale i Sedlari), Bebo (Nataleé), Daj mi sve (Dram), Dan na Tisi (Rebel Star), Digresija na zeku II (Klinika Denis Kataneca), Držali smo se za ruke (Sara Renar), Igle (Playground Hustle feat. Shot), Ljubavnik (Čao Portorož), Ona je iz Ju Es Ej (Despot Tomić), Pesma Mesecu (Dukatt), Sve je ko pre (Magic Bush) i Tiho (Buč Kesidi).

Članovi žirija Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi odlučili su da, umesto planiranih 12, čak 14 pesama uđe u finalnu fazu izbora za najbolju pesmu sa teritorije bivše Jugoslavije u proteklih godinu dana, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića, kultnog beogradskog i jugoslovenskog muzičara i frontmena Ekatarine Velike (1958-1994).

Na konkurs je prijavljeno 319 pesama, a 243 prijave su ispunile uslove i zatim su prosleđene članovima žirija na preslušavanje. Gile, Rundek i Remi su od podataka o svakoj pesmi dobili samo naslov i tekst pesme, a ne i ime autora/benda. U uži izbor odabrali su 25 pesama, od kojih je sačinjen spisak od 14 finalista.

Pesme koje nisu prihvaćene na konkursu bile su ili na engleskom, ili instrumentali, ili su bile objavljene pre 30. juna 2019. godine.

Dobitnik nagrade “Milan Mladenović” za 2020. godinu biće proglašen 21. septembra, na Milanov rođendan, a svečanu dodelu javnost će moći da prati uživo putem društvenih mreža Zadužbine Milana Mladenovića, koja je osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović. Namera je da se autorska i lična zaostavština frontmena Ekatarine Velike sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe.

Kao podsetnik na njegovo veliko delo, Zadužbina Milana Mladenovića ustanovila je nagradu koju dodeljuje od 2019. godine na osnovu regionalnog konkursa. Prvi dobitnik tog priznanja bio je beogradski bend Artan Lili, koji je nagradjen za kompoziciju D.E.P.R.A.

Autor: SEEcult