Европска унија испоручиће прве вакцине најављене као помоћ државама Западног Балкана, а прве вакцине, које је Унија уз посредовање Аустрије обезбедила у те сврхе, добија Србија.

Foto: Pixabay

Како је саопштено у Бечу данас ће Србији бити испоручено 1.170 доза Бионтек-Фајзер вакцина.

Након Србије вакцине добија Црна Гора и то 2.340 доз, па Босна и Херцеговина 10.530, Северна Македонија, Косово и Албанија по 4.680 доза.

До августа, како је најављено раније у Бечу, државама Западног Балкана биће испоруцено укупно 651.000 доза вакцине из колективне набавке ЕУ.

Највећи број добиће БиХ са 214.000, затим следи Албанија са 145.000, Северна Македонија са 119.000, Косово 95.000, Црна Гора са 42.000 и Србија са 36.000.

Координацију расподеле вакцина донације Балкану преузела је Аустрија.

С тим у вези ће у уторак у Сарајево, заједно са европским комесаром за проширење Оливером Вархејем, отпутовати шеф аустријске дипломатије Александер Шаленберг.

Донацијом вакцина ЕУ, како је објашњено, жели да покаже региону да није остављен на цедилу у борби против корона вриуса.

„У пандемији важи правило – Нико није безбедан пре него што то буду сви. Немамо ништа од тога ако у Аустрији будемо убрзо вакцинисали све који то желе, а да у нашем непосредном суседству нема вакцина“, рекао је Шаленберг.

Аустрија је, по налогу ЕУ, купила вакцине за Западни Балкан, а новац ће јој бити рефундиран из Брисела.

Извор: espreso.co.rs