Evropska unija isporučiće prve vakcine najavljene kao pomoć državama Zapadnog Balkana, a prve vakcine, koje je Unija uz posredovanje Austrije obezbedila u te svrhe, dobija Srbija.

Foto: Pixabay

Kako je saopšteno u Beču danas će Srbiji biti isporučeno 1.170 doza Biontek-Fajzer vakcina.

Nakon Srbije vakcine dobija Crna Gora i to 2.340 doz, pa Bosna i Hercegovina 10.530, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija po 4.680 doza.

Do avgusta, kako je najavljeno ranije u Beču, državama Zapadnog Balkana biće isporuceno ukupno 651.000 doza vakcine iz kolektivne nabavke EU.

Najveći broj dobiće BiH sa 214.000, zatim sledi Albanija sa 145.000, Severna Makedonija sa 119.000, Kosovo 95.000, Crna Gora sa 42.000 i Srbija sa 36.000.

Koordinaciju raspodele vakcina donacije Balkanu preuzela je Austrija.

S tim u vezi će u utorak u Sarajevo, zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejem, otputovati šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

Donacijom vakcina EU, kako je objašnjeno, želi da pokaže regionu da nije ostavljen na cedilu u borbi protiv korona vriusa.

„U pandemiji važi pravilo – Niko nije bezbedan pre nego što to budu svi. Nemamo ništa od toga ako u Austriji budemo ubrzo vakcinisali sve koji to žele, a da u našem neposrednom susedstvu nema vakcina“, rekao je Šalenberg.

Austrija je, po nalogu EU, kupila vakcine za Zapadni Balkan, a novac će joj biti refundiran iz Brisela.

Izvor: espreso.co.rs