Špric

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je zeleno svetlo za korišćenje vakcine kompanije AstraZeneka na prostoru Evropske unije. Na osnovu ove preporuke Evropska komisija može da odobri upotrebu vakcine AstraZeneke.

Pixabay

U međuvremenu je iz te farmaceutske kuće stigla ponuda Uniji o povećanoj isporuci doza za osam miliona.

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneka prošle nedelje objavila da neće moći da isporuči količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom sa EK, proteklih dana se vodi intenzivni razgovori za rešenje nastalog problema.

EK insistira na tome da proizvodjač vakcina mora da ispuni svoje obaveze, dok iz kompanije poručuju da im je prioritet isporuka doza u Veliku Britaniju sa kojom su ugovor potpisali tri meseca ranije.

Prema jednom funkcioneru EU, na koga se poziva Rojters, AstraZeneka je ponudila da će povećati isporuku za osam miliona doza, ali je i to i dalje nedovoljno i daleko od onoga što je kompanija dogovorila sa Komisijom.

AstraZeneka je prošle nedelje objavila da zbog problema u proizvodnji neće moći da isporuči 80 miliona doza EU koliko je predvidjeno za prvi kartal, nego samo 31 milion.

Izvor: Pink