Edit Pjaf je bila francuska šansonjerka, poznata kao Mali Vrabac. Bila je čudesna ptičica i velika dama istovremeno – mit, legenda i stvarnost, rekao je za nju Džordž Mustak.

Vikipedija

Edit Pjaf je rođena u Parizu, 19. decembra 1915. godine u porodici cirkuskog akrobate, koji ju je nazvao Edit u spomen na jednu englesku špijunku, koja je upravo tih dana bila streljana.

Njen izuzetan glas otkrio je vlasnik jednog pariskog kabarea, Luj Leple, koji joj je dao ime „Vrabac“ i umetničko prezime Pjaf. Počeli su da se nižu uspesi.

Na turneji po Americi na klaviru ju je pratio Šarl Aznavur, a njena ploča „Život u ružičastom“ prodata je u 700 hiljada primeraka za nepunih 5 dana. Nenadmašna šansonjerka, nežnog i krhkog izgleda, ali snažnog i prodornog glasa, učinila je da se popularnost šansone prenese i izvan granica Francuske.

Nezaboravne su njene kompozicije: „Čemu služi ljubav“,“Ništa ne želim ja“, „Mrzim te nedeljo“, „Nema proleća za devojku kao što sam ja“,“Plava pesma“, „Himna ljubavi“… Edit Pjaf je napisala i 2 autobiografska dela: „Moj život“ i „Na balu uspeha“.

Preminula je u Parizu, 11. oktobra 1963. godine.