Džordž Geršvin rođen je 26. septembra 1898. godine u Bruklinu u Njujorku, kao Jakob Geršovic u porodici ruskih emigranata jevrejskog porekla, kao drugo od četvoro dece.

Većinu svojih vokalnih i scenskih dela Džordž je napisao u saradnji sa svojim starijim bratom, tekstopiscem Ajrom Geršvinom. Geršvin je komponovao i za brodvejsku scenu i za klasične koncertne hale. Takođe je sa uspehom komponovao i popularne melodije.

Sa uspehom je komponovao i popularne melodije. Najpoznatiji je po načinu na koji je u klasičnu muziku uneo elemente popularne muzike, crnačkih duhovnih pesama i bluza. Njegove kompozicije su prilagođene za upotrebu u mnogim filmovima i za televiziju, a nekoliko njih je postalo džez standard i snimljene su u mnogim varijacijama.

Mnogi proslavljeni pevači i muzičari su izvodili njegove pesme – Frank Sinatra, Fred Astaire, Louis Armstrong, Dean Martin, Al Jolson, Bobby Darin, Percy Grainger, Art Tatum, Yehudi Menuhin, Bing Crosby, The Moody Blues, Janis Joplin, John Coltrane, Mel Tormé, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Sam Cooke, Diana Ross, Neil Sedaka, Miles Davis, Herbie Hancock, Hiromi Uehara, Madonna, Judy Garland, Julie Andrews, Barbra Streisand, Marni Nixon, Natalie Cole, Patti Austin, Nina Simone, Maureen McGovern, Adam Faith, John Fahey, The Residents, Кate Bush, Sublime, Sting, Amy Winehouse, Doris Day, Liquid Tension Experiment…

Najpoznatiji je po načinu na koji je u klasičnu muziku uneo elemente popularne muzike, crnačkih duhovnih pesama i bluza (opera „Porgi i Bes“, simfonijska fantazija „Amerikanac u Parizu“, „Rapsodija u plavom“, „Melanhonična rapsodija“).

Nagrađen je specijalnom Pulicerovom nagradom, nagradom Gremi – Кuća slavnih, nagradom Gremi za posebne zasluge, nagradom Drama Desk za najbolji mjuzikl, nagradom Lorens Olivije za najbolji novi mjuzikl…

Preminuo je na današnji dan 1937. godine u Los Anđelesu.

Autor: RTV „Biser“