Божидар „Боки“ Милошевић је био познати српски кларинетиста, шеф Народног оркестра Радио-телевизије Београд, професор музичке школе „Јосип Славенски” и члан Београдске филхармоније.

 Vikipedija

Божидар Боки Милошевић рођен је у Прокупљу у кући оца земљорадника Kрсте и мајке домаћице Видосаве.  По завршетку основне школе почиње самоук да свира кларинет. Долази у Београд 1950. где на Филолошком факултету уписује студије енглеског језика и уједно ради у Народном оркестру Радио-телевизије Београд, који је водио чувени Властимир Павловић – Царевац. Од те године почиње његова успешна музичка каријера. Исте године у Музичкој школи Јосип Славенски у Београду, код професора Фрање Партлића, положе 1. разред припремне и аутоматски уписује 2. разред. Бива члан секстета Душка Радетића, од његовог оснивања 1951. године у Радио-Београду.

Музички уредник Радио-Београда, Ђорђе Kараклајић, 1951. оснива Велики народни окестар  РТБ где Божидар Милошевић редовно свира.

Божидар Милошевић је 30 година свирао председнику Титу и Јованки Броз, као и државницима целог света који су долазили код председника у званичну посету. Свирао им је на: Брионима, Белом двору, Савезном извршном већу, Бледу, Kарађорђеву, Старом двору…

Студира на Музичкој академији у Београду са првом генерацијом кларинетиста у класи реномираног професора Бруно Бруна. Потом, у класи проф. Бруно Бруна, уписује магистарске студије и бави се педагошким радом као професор кларинета у Музичкој школи Јосип Славенски, која је била при Музичкој академији у Београду. Од 1966. године прелази у Београдску филхармонију где бива њен члан и солиста.

После погибије виолинисте Радета Јашаревића, Божидар Милошевић 1976. године постаје шеф већ чувеног Народног оркестра Радио-телевизије Београд и ту ради све до пензионисања, 1980. године. Био је 30 година инструментални солиста овог оркестра.

Са секстетом Душка Радетића, Народним оркестром Радио-телевизије Београд, Великим народним окестром РТБ и другим, снимио је многе трајне и вредне снимке југословенске народне баштине.

Kао инструментални солиста, снимио је безброј емисија у радио и телевизијским програмима многих европских земаља, као и у Њујоршкој НБЦ телевизији. Kод нас су, поред редовних наступа, остала запамћена његова два специјална ТВ шоу-програма у којима се представио као комплетан музичар изводећи на завидном нивоу класичну, јазз, евергреен и народну музику.

Снимио је много плоча и ЦД-ова, углавном за Музичку кућу ПГП РТБ. И домаћи и страни музички критичари давали су врло високе оцене и мишљења о Милошевићевом музицирању.

Својим искреним зналачким радом, раскошним талентом, оригиналношћу идеја и препознатљивим-оригиналним стилом свирања на кларинету, Божидар Милошевић је дугогодишњи активни учесник у развоју народне музике и постављању њених стандарда, критеријума и њеног вредновања. Он је део српске и југословенске народне музике и фолклора, чију је музичку традицију ширио на свих пет континената, пазећи да очува њену изворност и аутентичност.

Добитник је многих награде и признања.

Умро је 15. 04. 2018. године у Београду.

 

Извор: Википедија