Biciklistički savez Srbije, putem konkursa, predao je Biciklističkom klubu „Velo“ iz Novog sada, organizaciju DRŽAVNOG PRVENSTVA u drumskom biciklizmu za kategorije SENIORA-ispod 23 godine, muškarci i žene. U istom terminu održava se i jubilarna 25. Međunarodna JUNIORSKA biciklistička trka „Trofej Sajamskog grada“.

Foto: Pixabay

Predviđeni termin za održavanje je 25. maj za sve uzrasne kategorije u disciplini hronometar u Čelarevu i 26. maj 2024. godine za kategorije juniora i kadeta, žene elita i juniorke i muškarci ispod 23 disciplina
drum u Novom Sadu.

Prva trka se vozi 25. maj 2024. disciplina hronometar, pojedinačno takmičenje gde učesnici startuju u jednakim vremenskim razmacima i voze zadatu deonicu koju treba da prođu u najkraćem vremenu. Predviđena deonica je Čelarevo-Gajdobra gde je start i cilj u mestu Čelarevo.

Druga trka se vozi 26. maj 2024. disciplina drumska trka, gde učesnici startuju zajedno i u zavisnisnosti od uzrasne kategorije voze unapred predviđen broj krugova, kružne staze na BULEVARU EVROPE u Novom Sadu, između dva kružna toka sa ulicama Kornelija Stankovića i Rumenačke. Start i cilj će biti kod raskrsnice izlaska ulice Avijatičarska na bulevar Evrope.

Na trkama se očekuje oko 160 takmičara biciklističkih klubova iz Evrope i Srbije. Direktne učesnike trke (takmičare) prati oko 40 stručnih lica i značajan broj roditelja, dok u samoj organizaciji trke, učestvuje oko 30 osoba. Prvi dan učesnici su podeljeni u osam (8) uzrasnih kategorija od početnika ispod 9 godina preko Elitnih kategorija do Mastersa (veterana). Drugog dana su zastupljene uzrasne kategorije od kadeta do Seniora U-23 (ispod 23 godine).

25.05.2024. godina (subota) – Regionalni put II b reda br. 306, deonica Čelarevo-Gajdobra, biće u potpunosti zatvoren za motorni saobraćaj u periodu od 11,00 sati, do završetka takmičenja koje se predviđa do 19,00
sati, na dan 25.05.2024. godine (subota).

26.05.2024. godine (nedelja) – Deonica bulevara EVROPE u Novom Sadu, između kružnih tokova sa ulicama Kornelija Stankovića i Rumenačke ulice, biće u potpunosti zatvorena za saobraćaj u periodu od 11,00 sati,
do završetka takmičenja koje se predviđa do 19,00 sati, na dan 26.05.2024. godine (nedelja).

Kako se radi o Nacionalnom šampionatu, isti se održava uz dozvole nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova i saglasnost nadležnih organa i institucija Republike Srbije i lokalne uprave.

Tradicija organizacija mnogih međunarodnih biciklističkih trka, akcija i manifestacija dokaz su kvaliteta rada Biciklističkog kluba „Velo“ kao organizatora navedenog takmičenja u skladu sa pravilima Svetske
biciklističke organizacije UCI i Biciklističkog saveza Srbije. Jubilarna 25. međunarodna juniorska trka „Trofej sajamskog grada“ je od strane GRADA NOVOG SADA preko Uprave za sport i omladinu uvrštena u manifastacije od posebnog značaja za grad te je na osnovu toga Grad i POKROVITELJI ovog takmičenja.