Na nedavno završenom 3. Međunarodnom festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ u Trsteniku, Dramski studio Centra za kulturu Požarevac je sa predstavom „Miš Maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ osvojio nekoliko nagrada.

CZK

  • Najbolja predstava po oceni dečijeg žirija publike
  • Najbolja predstava po oceni stručnog žirija
  • Specijalna nagrada za najbolju scenografiju Borisav Stojiljković
  • Specijalna nagrada za najbolje svetlo Vedran Lukić

Obrazloženje žirija u vezi nagrada:

„…I na kraju, a zapravo na početku, Najbolja predstava 3. Međunarodnog festivala dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ u Trsteniku dodeljuje se Dramskom studiju Centra za kulturu Požarevac, za predstavu „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“, reditelja Dragiše Kosare i Slobodana Bobe Stepića. Ovo je predstava koju jednoglasno proglašavamo najboljom predstavom. Nismo mogli da ne izdvojimo i specijalnu nagradu za Svetlo i scenu Vedranu Lukiću i Borisavu Stojiljkoviću koji je i scenograf ove predstave. Rešenje svetla u prostoru, u scenografiji, uz kostime, maske i lutke (sa elementima pozorišta senki), u velikoj meri doprinosi materijalizaciji rediteljske ideje. „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ je izuzetno maštovita predstava, višeslojne priče o umetnosti pozorišta, o lutkarstvu, o ljudima koji svoj san i život sanjaju u pozorištu. Nežna, osećajna, ali vesela i vedra u sjajnom ritmu i sa posvećenim i uigranim glumcima ova predstava prođe začas. Tužni što je tako brzo kraj poželimo odmah da je ponovo pogledamo“, navodi se u obrazloženju žirija festivala.

Podsećamo da je Dramski studio Centra za kulturu Požarevac dobitnik i Povelje kulture Kulturno-prosvetne zajednice Grada Požarevca, koja se tradicionalno dodeljuje za doprinos i razvoj kulture u prethodnoj godini. Dramski studio uspešno vodi Slobodan Boba Stepić, dramski umetnik.

Autor: RTV Biser, Izvor: CZK Požarevac