Kroz projekat „Neko od kuće“, realizovan u okviru Evropske godine kulturne baštine 2018. i kao deo priprema gradova partnera Novog Sada i Temišvara za realizaciju projekata Evropske prestonice kulture 2021. godine, ovi umetnici zajedno su sproveli kreativno istraživanje savremenih interpretacija tradicionalnih plesova i nematerijalne kulturne baštine, pre svega Podunavskih Švaba, jugoistočne Evrope i Balkana.

Foto: Novi Sad 2021

Dokumentarni film „Someone from Home – in the sense of belonging to Europe“ („Neko od kuće – pripadanje Evropi“) koji prikazuje plodove ove saradnje, premijerno će se emitovati u sredu, 29. aprila, u 20 sati i 21 minut na fejsbuk stranici Novi Sad 2021.

Film prikazuje intervjue sa umetničkim timom i predstavnicima kulture Podunavskih Švaba iz nekoliko država, kao i rad na stvaranju plesnih predstava, kao i atmosferu sa završnih plesnih večeri. Predstave su nastale tokom četiri umetničke rezidencije realizovane 2019. godine, po jedna u svakom partnerskom gradu – Novom Sadu, Sofiji, Temišvaru i Lincu. Bile su interaktivne i publika koju su činile sve generacije, od dece do najstarijih građana, pridružila se tri puta plesačima na pozornici i plesala sa njima. Sva izvođenja završena su zajedničkim plesnom publike i umetnika.

Autorsku muziku za predstavu komponovali su poznati mladi kompozitori Ljubomir Nikolić iz Srbije i Ivan Šopov iz Bugarske. Komponovana muzika spojila je tradicionalnu narodnu muziku i savremene elektronske zvuke, a uživo su je izvodila tri lokalna muzičara na svakom završnom događaju.

Projekat „Neko od kuće“ realizovan je u okviru Evropske godine kulturne baštine 2018. i kao deo priprema gradova partnera Novog Sada i Temišvara za realizaciju projekata Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Umetnički direktor projekta: Silke Grabinger

Muzika: Ivan Shopov, Ljubomir Nikolić/AnSe

Plesači:
Austrija – Gergely Dudás, Boglarka Heim;
Rumunija – Mátyás Zsolt, Simó Emese;
Bugarska – Simona Todorova, Isabel Mitkova, Peter Grudov, Nikolay Raychev
Srbija – Aleksandar Jakovljević, Sonja Stojanović

Kostimi: Bianca Fladerer

Video: Meinrad Hofer, Magdalena Schlesinger

Nosilac projekta: Skc Novi Sad

Partneri na projektu:
SILK Fluegge- Verein zur Förderung von Urbanem und Zeitgenössi – Linc – Austrija
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely – Temišvar – Rumunija
ART LINK Foundation – Sofiјa – Bugarska

Projekat je finansijski podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za finansije Vojvodine i Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, odobren i finansiran u okviru programa CREATIVE EUROPE – CULTURE – Cooperation projects – Category 3 ‘Support for cooperation projects related to the European Year of Cultural Heritage 2018’.

Izvor: Novi Sad 2021