Planinarski savez Srbije (PSS) obeležio je Međunarodni dan planina dodelom nagrada za rezultate ostvarene u tekućoj godini.


Pozdravljajući prisutne na svečanosti u Sportskom centru „Šumice”, predsednik PSS Iso Planić čestitao je šampionima i zahvalio se svim poslenicima saveza i osnovnih planinarskih organizacija koji rade na polzu planinarskog pokreta. Takođe, Planić je ukazao i na značaj zaštite očuvanja planinskih predela, ali i na neke od prioriteta PSS kao što su omasovljenje i podmlađivanje, edukovanje kadrova, uvođenja planinarstva u škole, obnavljanje i izgradnja planinarske infrastrukture te jačanje takmičarskih disciplina.
Predsednici nadležnih komisija zajedno sa sponzorima uručili su nagrade slavodobitnicima.
Apsolutni pobednici takmičenja „Izazovi planinara“ su planinari „Ozrena“ iz Sokobanje, pošto su se za 10 meseci jedini popeli na sva 74 zadata planinska vrha u Srbiji.
Najmasovniji na republičkim akcijama bili su planinari beogradske „Pobede“
„Vikend iza nas“, manifestacija na kojoj su planinski vodiči i klubovi tokom godine, jednom sedmično, slali fotografije i statistike svojih pohoda, proglasila je najbolje među najboljima.
Najbolji vodič je Dejan Tomić iz užičkog ”Rujna”. Tokom protekle godine, Tomić je vodio ukupno 554 planinara i sa njima je prešao 521 kilometar. Takođe, „Rujno“ je proglašeno i za najbolje planinarsko društvo.
Za najbolju akciju proglašene su „Visoke Tatre“ u pirotskog ”Vidliča”.

Priznanje za rada sa mladima, pripalo je Lazarevčanima, Osnovnoj školi „Dule Karaklajić“ i Planinarskom društvu „Vis.“
Plaketu za razvoju planinarske infrastrukture zaslužili su klubovi “Povlen“ i „Magleš“ za markiranje 278 kilometara staza u valjevskom regionu.

Šampioni u sportskom penjanju na prirodnoj steni su Luka Perunović iz Planinarskog kluba „Zemun“ i Nora Bognar iz subotičkog „Spartaka“
Priznanje za obaranje rekorda na osvojila je srpska reprezentativka u sportskom penjanju Nišlijka Staša Gejo, višestruka osvajačica najsjajnijih odličja na svetskim i evropskim prvenstvima.
Planinarskim trekingom u ekipnoj katergoriji dominirale su takmičarke niškog „Mosora“ i trekingaši „Železničara“ iz Inđije, a juniori „Spartaka“ bili su nenadmašni. U pojedinačnoj konkurenciji bili su to, među damama Sanja Jovanović iz „Vukana“ i među muškarcima Aleksandar Jovanović iz „Balkana“.
U planininskom trčanju ekipno i pojedinačno neprikosnoveni su bili trkači niškog „Mosora“, posebno šampioni Ljiljana Krasić i Nenad Živković.
Šampioni Lige Srbije u planinarskoj orijentaciji, u apsolutnoj kategoriji, su orijentirci ”Čelika” iz Smedereva.

Komisija za informisanje PSS