Tradicionalna nagrada Kulturno-prosvetne zajednica Grada Požarevca Povelja kulture, dodeljuje se svake godine za doprinos razvoju i širenju kulture.

 

Foto: RTV Biser

Žiri za izbor dobitnika Povelje kulture u sastavu:  Galina Pavlenko Perić, direktor Centra za kulturu Požarevac,  predsednik žirija, Vera Zarić Mitrović, direktor Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu i Ljiljana Dabić, upravnik Fondacije Milenin dom, doneo je odluku o dobitnicima nagrade Povelja kulture za 2021.

Ovogodišnji dobitnice su:

Vojislav Trajković, nastavnik muzike u penziji;

Vojislav Trajković, nastavnik muzike u penziji  ceo svoj život posvetio je radu u muzičkoj umetnosti, razvoju kulture Grada Požarevca i preko četiri decenije učestvovao je u svim kulturno-prosvetnim aktivnostima. Jedan je od osnivača prvog simfonijskog orkestra u muzičkoj školi 1956. Godine, osnivač je Društva prijatelja muzike 1958. godine. Tokom svog pedagoškog rada, na takmičenjima je osvojio  više međunarodonih i republičkih prvih nagrada u zemlji i inostranstvu. Pored izvođenja nastave, radio je i na vođenju mešovitih horova i orkestara, koji su na raznim takmičenjima dobijali značajna priznanja. Dugi niz godina, skoro od osnivanja pa do njegovog gašenja bio je umetnički rukovodilac i dirigent „Društva prijatelja muzike“ u Požarevcu, svojevrsnog malog simfonijskog orkestra, koji je kao retkost u tadašnjoj Srbiji, bio kulturna institucija grada Požarevca, u kome su svirali amateri, ali istaknuti ljudi grada Požarevca iz oblasti advokature, medicine, prosvete i dr. Skoro dve decenije  Vojislav Trajković bio je direktor Muzičke škole u Požarevcu. Dobitnik je nagrade povodom Dana radnika u obrazovanju kao i Oktobarske nagrade Grada Požarevca.

Saša Selić, umetnički rukovodilac KUD „ Milenko Stojković“, Kličevac;

Saša Selić, umetnički rukovodilac ansambla KUD „Milenko Stojković“ iz Kličevca, član je ovog kulturno-imetničkog društva 40 godina. Sasaša Selić bio je dugo igrač u ansamblu, a već 20 godina prenosi folklorna umeća na nove generacije. Osim rukovođenja ansamblom, Saša Selić se takođe bavi i istraživačkim radom na očuvanju igre, muzike, pesme i nošnje. Rezultat ovog bogatog rada je samostalna folklorna koreografija „Stiška igranka“, u kojoj su predstavljeni narodni običaji stiškog kraja. U bogatoj folklornoj karijeri, ovogodišnji poseban uspeh koji je sa ansamblom postigao je učešće na 49. saboru narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu, učešće na Nacionalnom takmičenju folklornih ansambala iz Srbije u Kolarčevoj zadužbini, a posebno mesto zauzima uspešno organizovana turneja ansambla na Kanarskim ostrvima, na kojoj je ovaj ansambl bio predstavnik Srbije.

Tatjana Dokmanović, profesor Likovne kulture u Politehničkoj školi, Ekonomsko-trgovinskoj školi i Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Sonja Marinković“.

Tatjana Dokmanović, profesor Likovne kulture u Politehničkoj školi, Ekonomsko-trgovinskoj školi, Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Kostolcu,
Medicinskoj školi i Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu. Tatjana Domanović je organizator jedinstvene manifestacije u Srbiji – likovne kolonije za učenike srednjih stručnih škola, koju uspešno realizuje već sedam godina. Broj učenika – učesnika ove kolonije se svake godine povećava, a takođe i broj saradnika iz različitih udruženja umetnika. Radovi učenika, zahvaljujući angažovanju nastavnika Tatjane Dokmanović bili su izloženi u galeriji Centra za kulturu Požarevac, u Centru za kulturu Kostolac i u svim srednjim stručnim školama u Požarevcu. Učenici ove profesorke osvajali su nagrade na kolonijama koje su organizovala druga društva i institucije. Svojim nesebičnim angažovanjem Tatjana Dokmanović utiče na povećanje interesovanja i razvijanje ljubavi za kulturu i umetnost kod mladih u srednjim stručnim školama grada.