Bolnice su pretrpane, u njima se leči više od 9.500 kovid pacijenata, a broj prijema i dalje je veći od broja otpusta, rekla je za RTS direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović.

Pixabay

Verica Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da je obeležavanje krsne slave u krugu porodice od velikog značaja, jer je to ponašanje koje nas sve štiti od infekcije.

Poručila je da je, uz poštovanje slave i običaja, važno da se ostane u okviru porodice i da se mešanje među ljudima smanji na najmanju moguću meru.

Kako je rekla, velika je transmisija virusa u zajednici i to je dovelo do epidemijskih karakteristika koje narušavaju zdravlje građana.

Verica Jovanović upozorava da su bolnice pretrpane i da je u njima više od 9.500 kovid pacijenata, a broj prijema i dalje je većinego broj otpusta.

Ističe da su ključne mere i dalje prekid kontakata, distanca i nošenje maski, a imunizacija koja je pred nama se pojavljuje kao spas.

Direktorka Batuta je rekla da je vakcinacija već počela u određenim zemljama i da nacionalne komisije donose odluke o priritetnim grupama.

Izvor: RTS