Prvi Dancing Histories – ReMoving Borders Festival savremenog plesa održaće se u Arheološkom parku Viminacijum od 24. do 26. juna 2024. godine, s ciljem da transformiše naše shvatanje plesa i kulture.

Ovaj festival nije obična manifestacija; on je inovativan i revolucionaran. Motto „Pomeranje granica“ reflektuje našu raznolikost i odlučnost da hrabro istražujemo nove horizonte u umetnosti i kulturi. Ne sledimo trendove, već ih postavljamo. Festival je okupio eminentne umetnike i koreografe iz celog sveta koji će predstaviti svoja dela inspirisana lokalnim kulturnim nasleđem na nekim od najznačajnijih evropskih arheoloških lokaliteta. Ova raznolikost ne samo da odražava bogatstvo kulture, već pruža i priliku za novo iskustvo i učenje.

Arheološki institut, kao partner u projektu Dancing Histories – binding communities and heritage through dance, sufinansiranom kroz program „Kreativna Evropa“ (Creative Europe Project id: 101099222) Evropske Unije, organizuje ovaj festival u Viminacijumu. Festival se ističe kroz proces ko-kreiranja potpuno novih produkcija savremenog plesa, u kojima učestvuju međunarodni umetnički partneri poput 420PEOPLE (Češka), IlDance (Švedska), Derida Dance Center (Bugarska) i Polish Dance Theatre (Poljska), kao i značajna arheološka nalazišta iz EU: Taros i Ostija Antika (Italija), Merida (Španija), Volos (Grčka) i Viminacijum (Srbija), uz aktivno učešće lokalnih zajednica. Tema ovogodišnjeg festivala je da zajedničkim delovanjem umetnosti, nasleđa i lokalne zajednice možemo prevazići sve granice, stereotipe i prepreke.

Pozivamo vas da podržite i učestvujete u stvaranju prvog Dancing Histories festivala u Viminacijumu i da iskusite jedinstven proces nastanka novih koreografija savremenog plesa, koje prvi put uključuju jedno arheološko nalazište, u ovom slučaju Viminacijum, kao izvor inspiracije.

Autorski tim festivala: Direktori festivala: Jelena Anđelković Grašar i LJubomir Jevtović Koordinator festivala: Predrag Paunović Fasilitatori: Ilija Danković, Ivana Kosanović i Stefan Stančić Počasni predsednik festivala: Miomir Korać