Vesti

Danas su Časne verige Svetog apostola Petra

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Časne verige Svetog apostola Petra.

Foto: RTV Biser

Posle smrti Isusa Hrista i vaznesenja poče strahovit progon hrišćanskog sveta koje je trajalo više stotina godina. Carev namesnik Irod na podsticanje Jevreja utamniči Svetog Petra.

Spavao je okovan međ’ dva vojnika, ali mu se volja ne slomi. Dan pred izlazak ispred prekog suda, svetlo obasja tamnicu i anđeo probudi Petra i reče mu „Ustani, obuj se i opaši se, pa hajde sa mnom“. Petar tako i postupi.

Okovi mu spadoše sa nogu pa on pođe sa anđelom, a vojnici ostadoše, spavali su kao mrtvi, pa prođoše anđeo i Petar pored straže. Dođoše do gvozdene gradske kapije koja se sama otvori i Petar se oslobodi zatvora.

Verni narod smatra da od „Časnih veriga“ nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagreva zemlju. Smatra se da ko nosi odelo koje je šiveno na Časne verige da će poginuti od groma.

Nije obeležen crvenim slovom, pa se smatra da treba raspremiti kuću i baviti se kućnim poslovima. Ako kuća zablista na taj dan, to privlači sreću i radost. Ipak, potrebno je paziti, veruje se da se na današnji dan ne rade teški poslovi jer će se tako otežati lanci Svetog Petra.

Nekada su ljudi stavljali lance na kućni prag i verovali da se tako dom štiti od negativne energije. Na ovaj praznik ne treba putovati, već treba ostati u domu kako bi ga sačuvali. Verovanje postoji da zveri iz šume ne napadaju na današnji dan jer su im čeljusti lancima vezane.

logo radio televizije biser iz pozarevca 85

Контакт

Назив медија RTV BISER PORTAL

Регистарски број  IN000891

Teлефон: 012/428 002

069/28-000-63  marketing

067 710 30 69 Internet

redakcija@rtvbiser.rs
redakcija@biserradio.rs
radiotelevizijabiser@gmail.com

Stig centar reklama Biser

СМС музичке жеље из Србије

Ukucajte   B  zatim  jedno  prazno  mesto,  pa  muzičku  želјu,  pozdrav  ili  komentar. Poruku  pošalјite  na  broj  3333. Važi  za  sve  mobilne  mreže  u  Srbiji. Cena  sms  poruke  150  dinara.+ pdv

RADIO BISER PLUS 92.6 MHz  

Kursna lista