Crkva Svete Petke

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Milostivog, patrijarha Aleksandrijskog koji je živeo krajem šestog i početkom sedmog veka.

Foto: RTV Biser

U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crnim, podebljanim slovom.

Ovaj praznik se još naziva i hrišćanski dan dobrote jer je ovaj svetac poznat po praštanju. Zagovarao je da se ne treba svetiti neprijatelju, već da treba poštovati pravilo iz Novog zaveta „ko tebe kamenom, ti njega hlebom“.

Zbog svoje blage prirodei insistiranja na zabrani progona onih koji nisu hrišćani dobio je naziv Milostivi. Jovan je rođen na Kipru, a roditelji su ga od malena vaspitavali hrišćanski.

Za vreme svog desetogodišnjeg mandata u Aleksandriji najstrože je kažnjavao svaki progon jeretika i nehrišćana. Tvrdio je da će njima Bog suditi, a da mi na zemlji „moramo prihvatiti ljude onakvima kakvi jesu“.

– Ako želiš blagodarstva, ne traži ga u nečijoj krvi već u njegovoj dobroti, jer dobrota je jedino blagodarstvo – govorio je Jovan Milostivi, naglašavajući tako da se ljudi ne smeju deliti po naciji, rasi i veri.

Predanje kaže da mu jednom došla jedna nevernica koja je tvrdila da je lažno optužena da nije devica. Iako su ga sveštenici savetovali da je ne primi, Jovan ih nije poslušao.

– Ako ja nju ne primim, kako ću onda tražiti od Boga da posle mene primi – govorio je.

Sveti Jovan Milostivi umro je 620. godine u izgnanstvu, bežeći pod naletom Persijanaca na Vizantiju.

I tada je govorio da se neprijatelju ne treba svetiti, već da treba poštovati pravilo iz Novog zaveta: „ko tebe kamenom – ti njega hlebom“.

Jovana Milostivog obeležavaju sve hrišćanske crkve i smatraju ga svecom dobrote. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba da budete milostivi prema svakome ko zatraži vašu pomoć.

Veruje se da ko oprosti vratiće mu se višestruko. Ukoliko ste sa nekim u svađi, ili ljuti na nekoga ko vam je učinio nažao, oprostite.

Izvor: Novosti/Telegraf