Centar za kulturu Požarevac, 31. decembra u 12 sati emituje, na svom Jutjub kanalu koncert Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista. Koncert je snimljen u Centru za kulturu Požarevac.

YT screenshot

Program:

  1. Glinka: Uvertira za operu „Ruslan i Ljudmila“
  2. Piazola: Milonga del angel

Solista: Petar Mirkov, bandoneon

  1. Piazola: Milonga iz duplog koncerta za gitaru i bandoneon

Solisti: Dušan Mirkov, gitara i Petar Mirkov, bandoneon

M.de Falja: Španska igra

  1. Morikone: Muzika iz filma „Cinema Paradiso“

Solista: Katja Pupovac, frula

  1. Nikolov: „U svet“

Solista: Katja Pupovac, frula

Bora Dugić: Balada nerođenih

Solista: Katja Pupovac, frula

  1. Markez: Dancon br. 2

Kragujevački akademski orkestar akordeonista osnovan je 2018. godine, sa ciljem da domaćoj i inostarnoj publici ponudi autentičan zvuk orkestra harmonika na visokom profesionalnom nivou.

Orkestar akordeonista čine studenti i profesori kragujevačkog Filološko umetničkog fakulteta na katedri za harmoniku, kao i profesori Muzičke škole u Kragujevcu. Podsećanja radi, katedra za harmoniku kragujevačkog FILUMA je jedna od najpriznatijih katedri u Evropi, o čemu svedoče višedecenijske osvojene nagrade na najprestižnijim svetskim takmičenjima.

Za kratko vreme, zahvaljujući ogromnom angažovanju i entuzijazmu članova, a uz podršku grada Kragujevca i Muzičkog centra, Kragujevački akademski orkestar akordeonista postigao je zapažene rezultate.

U aprilu 2018. godine na 43. Međunarodnom takmičenju akordeonista Susreti u Puli (Hrvatska) osvaja apsolutnu pobedu u svim kategorijama i donosi gradu Kragujevcu veliko priznanje, prelazni pehar grada Pule.

Na 9. Međunarodnom takmičenju orkestara u Tivtu (Crna Gora) 2019. godine, orkestar je takođe proglašen pobednikom, čime je potvrđen kako kvalitet Orkestra, tako i značaj ulaganja u ovakav vid muzičkog izražavanja.

Pod rukovodstvom renomiranog profesora Predraga Kostovića, orkestar je samostalno i sa solistima (Vlatko Stefanovski) nastupao u našoj zemlji i zemljama regiona (Kolarčeva narodna zadužbina u Beogradu, Slovenija, Slavonski brod, Trebinje, Pula, Tivat,Aleksinac Kragujevac..)

Mogućnost da orkestar poprimi internacionalni renome leži u kvalitetnom muzičkom izrazu i odabiru repertoara.

Predrag Kostović, dirigent

Predrag Kostović (1972) osnovno i srednje obrazovanje stiče u Kragujevcu u školi “dr Miloje Milojević”, nakon čega 1991. godine upisuje studije harmonike na prestižnom Konzervatorijumu P.I. Čajkovski u klasi prof V. Besfamiljnova (Kijev,Ukrajina) i završava ih 1995. godine. Uporedo sa studijama harmonike pokazuje veliko interesovanje za dirigovanje. Nakon završenih studija vraća se u svoj rodni grad Kragujevac , gde zasniva radni odnos kao nastavnik harmonike i dirigent orkestra u srednjoj muzičkoj školi ”dr Miloje Milojević”. Profesionalnu karijeru paralelno nastavlja i na katedri za harmoniku FILUM-a u Kragujevcu i već deceniju i po uspešno se bavi kako akademskim tako i umetničkim radom.

Prvi je magistrant FILUM-a Kragujevac 2011. godine u klasi prof. Radomira Tomića, a od 2016. godine radi u zvanju vanredni profesor.

Kao dirigent sa orkestrom harmonika srednje škole i kao solista ostvario je značajan broj nastupa u Srbiji, Makedoniji, BiH, Ukrajini, Italiji i Nemačkoj. Učestvovao je u radu žirija na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Način rada i predanost koju pokazuje u radu sa studentima ogleda se u njihovim uspesima i osvojenim nagradama.

Negujući klasičan repertoar i razvijajući svoju profesionalnu karijeru i danas aktivno koncertira, učestvuje u radu žirija i kao predavač na seminarima.

Autor: RTV Biser, Izvor: CZK Požarevac