Britanski glumac Nikolas Lindherst, publici širom sveta poznat po ulozi Rodnija Trotera u legendarnoj seriji „Mućke“ ( Only fools and horses ), danas proslavlja 60. rođendan.

Nikolas Lindherst/ Foto: IMDB

Nikolas Simon Lindherst je rođen 20. aprila 1961. godine u Emsvortu, u grofoviji Hempšir u aferi koju je njegova majka imala sa oženjenim čovekom. Lindherst je priznao da se ranije stideo kako se otac ophodi prema njegovoj majci, ali da je to prevazišao u dugoročnoj vezi sa svojom današnjom suprugom, Lusi. Kao dete je išao u Korona pozorišnu školu. Kada je imao oko desetak godina, pojavljivao se na reklamama i dečijim filmovima. Nacionalno priznanje je stekao kao sedamnaestogodišnjak u seriji Leptiri, autorke Karle Lejn gde je igrao Adama Parkinsona.

Pored toga, njegove poznatije uloge su Gari Sparou u Laku noć, dušice i Adam Parkinson u serijama Leptiri, Ešli Filips u Dvojica od nas, Flečev sin Rejmond u Ići pravo, Džimi Venejbls u Nakon što si otišao i Fredi Robdal u Rok i čips.

Nikolas Lindherst za sebe kaže da nema potrebu da se bude u centru zbivanja i nije aktivan u šoubiznisu, već preferira da se bavi aktivnostima u prirodi koje ga ispunjuju, poput surfovanja, ronjenja i letenja aeroletelicama. Pa ipak, po pozivu je bio deo humanitarne kampanje Svakom detetu treba porodica u Crnoj Gori, krajem 2013.

Oženio se bivšom balerinom Lusi Smit 1. septembra 1999. godine. Naredne godine su dobili sina Arčera. Žive u Zapadnom Saseksu. Kad je napunio pedeset godina, prestao je da se aktivno bavi pozorištem i posvetio se pčelarstvu.

„Ja ne mogu da se setim serije „Mućke“ bez osmeha – ako može da vam izmami osmeh i posle 30 godina, to je dobro“, izjavio je jednom prilikom Nikolas.