Stiv Mekvin je bio američki filmski glumac, najpoznatiji tumač uloga u avanturističkim filmovima druge polovine 20 veka u čije tumačenje je unosio snažan temperament i lični šarm. 

sinemanija.com

Stiv Mekvin je rođen 24. marta 1930. godine. Početkom 50-ih godina krenuo je na studije glume u Njujorku. Njegova ljubav prema motorima i trkačkim automobilima počela je da mu se isplaćuje, jer je tako počeo da zarađuje novac koji mu je bio potreban da nastavi da uči glumu. Sredinom 50-ih preselio se u Holivud gde su ga lovci na talente uočili u televizijskim serijama.

Koliko je bio lud za motorima i brzom vožnjom, svedoči i to što je u mnogim filmovima lično vozio, bez kaskadera. Takmičio se u trkama, a imao je ozbiljnu kolekciju sportskih automobila, poput „poršea 917“, „poršea 918“, „ferarija 512“, „ferarija 250“, „jaguara“… Više puta je pokušavao da nabavi „forda mustanga GT 390“, kojeg je vozio u filmu „Bullitt“. Jedan od dva mustanga korišćena u filmu bio je toliko oštećen da nije mogao da se popravi. Posedovao je i nekoliko letelica, kao i konja.

Zapaženiji filmovi: „Nikad ne voli stranca“, „Sedmorica veličanstvenih“, „Sinsinati Kid“, „Šampion rodea“, „Veliko bekstvo“, „Bekstvo“, „Leptir“, „Tom Horn“, „Lovac“ itd.

Preminuo je 7. novembra 1980. godine.