Jorgos Kirijakos Panajotu, poznatiji kao Džordž Majkl, pevač i kompozitor, osvajač dve nagrade Gremi, preminuo je na današnji dan 2016. godine. Malo je poznato da je bio i veliki dobrotvor, jer je želeo da ostane anoniman u svojim dobročinstvima.

Foto: nyt.com

Džordž je rođen u Londonu 25. juna 1963. godine.

Najpre kao član dueta Wham!, a zatim i kao solo pevač, Majkl je postigao veliki globalni uspeh svojom jedinstvenom pop muzikom obojenom soulom. Prodao je preko 100 miliona nosača zvuka širom sveta, uključujući 12 prvoplasiranih singlova i 9 prvoplasiranih albuma na top-listama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i 10 prvoplasiranih singlova i 2 prvoplasirana albuma na američkim top-listama. Svoj debi album Faith iz 1987. godine do danas je prodao u 20 miliona primeraka. Zahvaljujući svemu tome, Džordž Majkl je pevač čije su se pesme najviše puštale na britanskim radio-stanicama u prethodne dve decenije, od 1984 do 2004.

Preminuo je 25. decembra 2016. godine. Tokom karijere koja je trajala skoro četiri decenije prodao je preko sto miliona albuma.

Proslavila ga pesma “Last Christmas”. Inače on i kolega iz grupe Wham prepisali su sva autorska prava od prodaje tog singla gladnoj deci iz Etiopije. Tada još nije zaradio puno, a singl je prodat u nekoliko miliona primeraka. Bio je razmatran za novog pevača grupe „Queen“, nakon njegovog nastupa na koncertu održanom u čast Fredija. Tom prilikom nastupile su mnogobrojne zvezde, ali svi su se složili da niko nije pevao Kvinove pesme kao on. Skromno je odbio da bude pevač grupe smatrajući da nema zamene za Fredija. Džordž Majkl ostavio je milione dolara humanitarnim organizacijama koje pomažu deci i obolelima od raka i side. Takođe, on je bio jedan od producenata originalnog bend ejd singla iz 1984. zahvaljujući kom je prikupljeno više od 20 miliona dolara za gladne Etiopljane. Džordž Majkl je tokom života u tajnosti non- stop činio velika humana dela:

Poklonio je 18.000 dolara za vantelesnu oplodnju potpunoj neznanki – TV voditelj šoua “Deal Or No Deal” Ričard Osman ugostio je ženu koja je želela da prikupi 18.000 dolara za vantelesnu oplodnju. Majkl je igrom slučaja gledao tu emisiju i sutradan joj krišom uplatio novac.

Osnovao je organizaciju koja se bori za prava dece sa hendikepom – Osnovao je “Trust” koji nudi bespovratna sredstva osobama sa hendikepom i deci s posebnim potrebama.

Radio je u prihvatilištu za beskućnike – Volontirao je u skloništima za beskućnike i tražio od zaposlenih u tim ustanovama da nikom ne govore za njegova dela.

Dao je milione dolara servisu Čajldlajn – Osnivač telefonskog servisa Čajldlajn, koji je na raspolaganju deci Britanije 24 sata dnevno i kom mogu da se obrate svi mlađi od 19 godina koji imaju bilo kakav životni problem, otkrila je da je Majkl sav novac zarađen od hita “Jesus To A Child” dao toj organizaciji.“Dao nam je milione dolara i mi smo planirali da na 30. godišnjicu osnivanja, napravimo veliki koncert u njegovu čast i zahvalimo se u ime stotina hiljada dece kojima je pomogao”, rekla je Ester Rancen.

Dao je na stotine besplatnih karata bolničkom osoblju u Austriji – Majkl je poslao 1.000 besplatnih karata za koncert radnicima bolnice u Beču u kojoj je lečen od zapaljenja pluća 2011.“Hteo bih da se zahvalim svim lekarima i sestrama koji su mi spasli život i svim mojim fanovima na ljubavi i podršci”, rekao je tada.

Poklonio je zaradu od “Don’t Let the Sun Go Down on Me” dečjoj humanitarnoj organizaciji i fondaciji za borbu protiv side.

 

Autor: RTV Biser