Bora Spužić Kvaka je bio poslednji romantičar srpske kompovane narodne pesme.

Facebook

Bora Spužić Kvaka je rođen 10. novembra 1934. godine u Orahovcu na Kosovu. Bio je peto od šestoro dece u porodici. Godine 1941. porodica Spužić seli se sa Kosova u Ćićevac. 1945. godine u dečijoj igri, pao je sa drveta i iščašio kuk. Posledica toga je da mu je leva noga ostala kraća. Iz Ćićevca porodica se seli u Zemun, a ubrzo zatim u Požarevac, gde mu se otac zaposlio kao činovnik u poreskoj upravi. U Požarevcu je počeo da peva i svira harmoniku, na komšijskoj harmonici.

Bio je član KUD „Abrašević“, gde je i dobio nadimak Kvaka, zahvaljujući drugu, koji je želeo da ga nazove fakinom (mangup). Prvi aganžman dobija u kafani „Dunav“ u Velikom Gradištu. Tada su mu kupili harmoniku, koju je morao da otplati sviranjem.

Godine 1968. sa Budimirom Bucom Jovanovićem, tada već poznatim kompozitorom narodnih pesama, snima prvu singl ploču sa četiri pesme. Uz naslovnu „Na rastanku“, na ovom singlu su se našle i numere: „Dođi, ublaži bol srca mog“, „Oj, Dunave plavi“, „Kad dođe dan“. Ploča je prodata u 400.000 primeraka, a imala je srebrno i zlatno izdanje.

Imao je mnogo uspona i padova, novac je brzo zarađivao, ali ga brzo i trošio. Voleo je kafanu i žene, te se ženio četiri puta. Njegova popularnost je vrtoglavo rasla, dostizala vrhunac, a zatim padala. Objavio je 23 singla i 16 albuma i 3 CD-a.

Poslednji koncert je održao 1996. godine. Naredne 1997. doživeo je moždani udar, oduzela mu se cela desna strana tela i moć govora. Marta 1998. godine održan je veliki humanitarni koncert u Hali sportova u Požarevcu, a sav prihod je bio usmeren za Kvakino lečenje. Najzaslužniji za održavanje koncerta bili su Zoran Kalezić i Zorica Brunclik.

Preminuo je 9. marta 2002. godine u bolnici u Požarevcu, a dva dana kasnije je sahranjen na groblju u Požarevcu.