Robert Alen Cimerman, poznatiji kao Bob Dilan, američki je pevač, kompozitor i pesnik koji je prisutan na svetskoj muzičkoj sceni već pola veka. Dilan je rođen na današnji dan 1941. godine.

Foto: musicnow.pl

Najveći deo pesama zbog kojih je stekao slavu datiraju iz šezdesetih godina, kada je nevoljno postao glas generacije zahvaljujući pesama poput The Times They Are a-Changin i Blowin’ in The Wind, koje su postale himne Pokreta za građanska prava i anti-ratnog pokreta. Dilan je poznat po svom napuštanju svojih ranih fanova koje je stekao tokom vaskrsnuća američke folk muzike, kada je snimivši Like a Rolling Stone, kojim je proširio vidike popularne muzike.

Mnoge Dilanove pesme obradio je veliki broj izvođača. Često je kroz pesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi svog vremena.

Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir. U četrdeset i pet godina umetničkog rada objavio je 44 albuma među kojima su najzapaženiji The Freewheelin’ Bob Dylan, Blonde on Blonde, Blood on the Tracks, Desire, te noviji Love and Theft i Modern Times.

Režiser Martin Skorseze je 2005. godine režirao dokumentarac „No direction home“ koji prati Dilanov život od dolaska u Njujork 1961. godine, pa sve do saobraćajne nesreće 1966. godine, nakon čega je morao da prekine svoju tadašnju turneju.

Godine 2016, Dilan je dobio Nobelovu nagradu za književnost, „za stvaranje novih poetskih izražaja unutar velike američke tradicije pesama“.

Uticaj Boba Dylana na rock muziku je ogroman. Prvi je insistirao na kvalitetu tekstova pesama, a njegovo pevanje je odškrinulo vrata drugim pevačima s manje atraktivnim glasom (na primer Lou Reed iz The Velvet Underground). Jedan je od prvih koji je svirao folk rock (na što ga je potakla obrada njegove pesme Mr Tambourine Man grupe Byrds) te country rock i americanu (na albumima The Basement Tapes iz 1967./1975., John Wesley Harding iz 1968. i Nashville Skyline iz 1969.). Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u istoriji Blonde on Blonde iz 1966.) a njegove su tada još neobjavljene snimke s grupom The Band razlog nastanka bootleg albuma The Great White Wonder (1969.), prvog bootlega u istoriji rok muzike.