Biljana Krstić je pevačica koja je doživela svetsku slavu kao vokalni solista orkestra „Bistrik“. Orkestar je jedan od najboljih srpskih izvođača etno muzike i jedan od najpoznatijih etno-sastava u Evropi.

Vikipedija

Bilja Krstić je rođena u Nišu, 9. novembra 1955. godine, gde je i završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ “Dr Vojislav Vučković”. U Beogradu upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti.

Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić je prisutna dugi niz godina. Posle grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri albuma pop orijentacije.

Uporedo sa karijerom pop pevačice Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene a većinom i neobjavljene muzike teme sa Kosova, južne Srbije, Timočke Krajine, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su kompakt-diskovi „Bistrik“ i „Zapisi“, koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u svetu i u Srbiji. Tokom 2003. godine Bilja i Bistrik su radili na muzici za film Zona Zamfirova.