Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrdila je 9.12.2022. godine slučaj infekcije virusom gripa tipa AH3 na teritoriji Republike Srbije – Beograda u sezoni nadzora 2022/2023, u biološkom materijalu dostavljenom od strane Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Foto: Pixabay

U Republici Srbiji registruje se niska aktivnost virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost. Do sada su u Republici Srbiji potvrđena sva tri tipa virusa gripa, AH1(pdm09), AH3 i tip B, objavio je „Batut“.

U 48. izveštajnoj nedelji (28.11.2022. do 4.12.2022) u Republici Srbiji je, na osnovu podataka populacionog nadzora nad gripom, registrovano 7023 slučaja obolevanja od oboljenja sličnih gripu. Najveći broj obolelih registrovan je u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine, a zatim od 5 do 14 godina.

U ovoj izveštajnoj nedelji najviša stopa incidencije registrovana je u Braničevskom, Jablaničkom okrugu i Rasinskom okrugu.

Registruje se stabilan trend oboljenja sličnih gripu.

Na osnovu laboratorijske potvrde od strane Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, u navedenoj nedelji u cirkulaciji su adeno virusi. Infekcije rinovirusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima i parainfluenca virusima mogu izazvati oboljenja slična gripu, sa sličnim simptomima.