Patrik Svejzi je bio američki glumac, plesač i pevač-kompozitor. Rođen je 18. avgusta 1952. godine u Hjustonu, a umro je 14. septembra 2009. godine, u 58. godini života. Najpoznatije uloge je ostvario u filmovima Prljavi ples, Duh i serijalu Sever i jug.

Foto: sinemanija.com

Patrik Svejzi se odmalena bavio plesom sve dok jednom prilikom tokom nastupa nije povredio koleno. Povreda je bila toliko ozbiljna da je morao da ide na operaciju i rečeno mu je da neće više moći da se bavi plesom. To se ispostavilo kao sreća u nesreći, jer se Patrik onda okrenuo glumi i već početkom osamsedesetih kreće da gradi žkarijeru u Holivudu.

Svejzi je postao zvezda 1987. godine sa filmom „Prljavi ples“ (Dirty Dancing) gde je tumačio lik Džonija Kesla, a odabran je za ovu ulogu upravo zbog toga što je umeo da pleše! Film je o odrastanju koji se dešava u odmaralištu Ketskils u državi Njujork, a Svejzi je za film napisao i jednu od poznatih pesama „She’s like the wind“.

Kasnije je filmom „Duh“ (Ghost) iz 1990. godine učvrstio svoju slavu, ali i filmovima poput „Point Break“ i „Father Hood“.

Svejzi je pred smrt igrao glavnu ulogu u dramskoj seriji „The Beast“ (Zver) i rekao je da zajedno sa suprugom radi na memoarima. Nažalost, njegova odlučnost nije pobedila rak.

Autor: RTV „Biser“