Agencija za bezbednost saobraćaja uputila je apel svim učesnicima da budu dodatno oprezni u vreme Uskršnjih praznika, kada je povećan intenzitet saobraćaja na putevima.

proof, breathalyzer, civil guard

Foto: Pixabay/miguelrd68

Kako su naveli u apelu, tokom produženog vikenda očekuju se povoljni vremenski uslovi, putovanja na duže relacije i povećano učešće osetljivih kategorija. Veći je intenzitet lokalnih kretanja, povećan broj mopeda, motocikala i bicikala, kao i pešaka. Ujedno period praznika prati veća konzumacija alkohola i češća prekoračenja brzine.

– Apelujemo na vozače da budu strpljivi i tolerantni, da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i poštuju ograničenja, kao i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola i psiho-aktivnih supstanci. I pešacima i biciklistima savetujemo da budu oprezni, uočljivi za druge učesnike i adekvatno osvetljeni, kao i da poštuju saobraćajne propise – kažu u Agenciji.

Mopedistima i motociklistima poručuju da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste kacige, zaštitnu opremu i poštuju propise. Vozače i putnike u automobilima podsećaju da su u obavezi da koriste sigurnosne pojaseve i decu prevoze u adekvatnim auto-sedištima.

– U periodu najradosnijih praznika statistika o saobraćajnim nezgodama često nije radosna, pa zato pozivamo sve učesnike da bezbednim i odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju života i zdravlja svih učesnika – kažu u Agenciji.