Позоришни, филмски и телевизијски глумац Феђа Стојановић преминуо је после дуже болести у 74. години у Београду, саопштио је Атеље 212.

Foto: Vikipedija

Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду 1973. године у класи професора Миленка Маричића. Био је стални члан Позоришта Атеље 212 од 1973. године. Радио је и као професор на Катедри за глуму на Академији уметности БК Универзитета.

Остаће упамћен по великом броју улога које је остварио у Атељеу 212, Звездара театру, Југословенском драмском позоришту, Театру Мадленианум, Малом позоришту „Душко Радовић“, Позоришту „Бошко Буха“, али и по улогама у многобројним телевизијским серијама и филмовима.

У позоришту је играо у представама Атељеа 212: Джепни театар, Рањени орао, Том Пејн, Малвина, Молијер, Чудо у Шаргану, (Не)сумњиво лице, Марија, Ој Срби’о нигде лада нема, Камен за под главу, Ноћ трибада, Протуве пију чај, Свадба, Слике жалосних доживљаја, Декамерон 81, Косанчићев венац 7, Ни риба ни месо, Лети у гору као птица, Циганско гробље, Ана, Живот и прикљученија војника Ивана Чонкина, Велико и мало, Заклети спасилац дављеника, Чапља, Свети Георгије убива аждаху, Париска комуна, Мрављи метеж, Стаза дивљачи, Иза кулис, Чарлама збогом, Лагум, Силвија, Парови, Три верзије живота, Забављач, Радован Трећи, Змијско легло, Прослава, Прљаве руке, Коса, Отац на службеном путу, Седам и по, Трст, Зоран Ђинђић, Ревизор, Господин Бидерман и пиромани, Да бог да те мајка родила.

У Звездари театару играо је у представама: Лари Томпсон, трагедија једне младости, Вечерас слушате, Лјубав у Савамали, а у ЈДП-у у Драми о Мирјани и овима око ње.

На филму је тумачио улоге у остварењима Тамо и овде, Лјубав и други злочини, Чарлстон за Огњенку, Флерт, Сан зимске ноћи, Сироти мали хрчки 2010, Мала ноћна музика, Т.Т. Синдром, Купи ми Елиота, Лепа села лепо горе, Вишња на Ташмајдану…

Играо је и у телевизијским серијама Жигосани у рекету, Војна академија, Монтевидео, бог те видео, Улица липа, Село гори, а баба се чешља, Мој рођак са села, Бела лађа, Кошаркаши, Стижу долари, Истине и лажи, Казнени простор, Породично благо, Срећни људи, Бољи живот…

Феђа Стојановић добитник је признања „Страхиња Петровић“, Награде „Танхофер“ и Повеље за изузетну улогу на Филмским сусретима у Нишу 2002. године.

Пре четири године преминуо му је син, редитељ Урош Стојановић.

Време и место сахране и комеморације биће накнадно објављено.

Извор: н1