Federiko Garsija Lorka, veliki pesnik i još veći borac za slobodu streljan je kod Granade, davne 1936. godine, za vreme Španskog građanskog rata. Pobunivši se protiv Franka, fašizma, i svega onog što će uslediti samo par godina kasnije. Bio je protiv jednoumlja, protiv tiranije i protiv mržnje, koju ovaj veliki borac nije mogao da podnese. 

Foto: RTV Biser

Na današnji dan 5. juna 1898. godine rođen je Federiko Garsija Lorka, španski književnik

Lorka je studirao književnost i prava, ali je pokazivao i veliko interesovanje za muziku, slikarstvo i pozorišnu umetnost.

U Madridu je 1921. izveden njegov dramski prvenac „Leptirove čarolije“ i objavljena „Knjiga pesama“.

Književni renome je stekao zbirkom „Pesme“ i patriotskim komadom „Mariana Pinjeda“. Sledećom knjigom pesama „Ciganski romansero“ dao je sintezu španskih lirskih inspiracija.

Sa pozorišnom grupom „Baraka“ obišao je čitavu Španiju igrajući dela španskog klasičnog teatra. Istovremeno je pisao za pozorište. Vrhunac njegovog dramskog stvaranja predstavlja trilogija „Krvava svadba“, „Jerma“ i „Dom Bernarde Albe“. „Andaluzijski slavuj“,

Lorka je skladno spojio modernizam sa španskom tradicijom. Svojim lirizmom izvršio je snažan uticaj na naše mlade pesnike. Avgusta 1936. godine, uhapsili su ga i streljali pripadnici Frankove civilne garde