Na današnji dan 1981. godine u Majamiju je umro Bob Marli, jedan od velikih svetskih muzičara čiji stihovi su imali moć da promene svet. Marli je čvrsto verovao da stihovi ujedinjavaju ljude i da neposredno mogu potaknuti društvo da krene prema boljem životu.

Foto: Politikon

Čuveni muzičar je tokom odrastanja u rodnom gradu zapravo otkrio afroameričku muziku, a svoju veoma uspešnu karijeru započeo je 1962. godine.

Godinu dana kasnije sa Banijem Livingstonom i Piterom Tošom oformio je čuveni sastav The Waillers, a njihova prva pesma „Simmer Down“ ubrzo je postala hit na Jamajci.

Pošto se to ljudima dopalo oni su snimili još nekoliko pesama, među kojima se ističe „It Hurts to Be Alone“.

Marli je uskoro preuzeo ulogu lidera, kao glavni pisac tekstova i muzike, a prvi album grupa je objavila 1965. godine, dok se na njihovom drugom albumu „Burnin'“ iz 1973. nalaze klasici kao što su „I Shot The Sheriff i „Get Up, Stand Up“.

Do još veće popularnosti došli su kada je čuveni Erik Klepton obradio njihov hit „I Shot The Sheriff“, a 1966. godine kada je Jamajku posetio etiopljanski car Hajle Selasije ceo bend je prihvatio rastafarijansku veru.

Posebno interesantna godina za Marlija je 1975. kada njegov bend objavljuje treći studijski album „Natty Dread“ na kom se nalaze hitovi poput „No Woman, No Cry“ i „Revolution“. Zbog solo karijere grupu napuštaju Bani Livingston i Piter Toš, a bend ponovo menja ime u Bob Marli i The Waillers.
Uskoro se Bob Marli razboljeva, ali uprkos tome on i njegov bend nastavili su sa nastupima, što je rezultiralo albumima „Babylon by Bus“, „Survival“ i „Uprising“. Bend je krenuo na turneju u Ameriku, sa Stivijem Vonderom, ali je nakon nastupa u Bostonu Marliju pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku.

Moje kovrdže – govorio je Bob Marli, oznaka su moje potpune slobode. One pokazuju ljudima u Vavilonu da je čovek koji ih nosi potpuno slobodan.

Umro je od raka 1981. godine, kada je imao 36 godina, a ostao je najpoznatiji jamajčanski muzičar. Posle njegove smrti ceo svet je bio u žalosti, a na hiljade ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani. Grob Boba Marlija nalazi se u njegovom rodnom selu Nine Miles. Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti. I danas se svake godine ljubitelji Marlijevog dela okupljaju kako bi obeležili godine njegovog rođenja i smrti.

Autor: RTV Biser