На данашњи дан 1981. године у Мајамију је умро Боб Марли, један од великих светских музичара чији стихови су имали моћ да промене свет. Марли је чврсто веровао да стихови уједињавају људе и да непосредно могу потакнути друштво да крене према бољем животу.

Фото: Политикон

Чувени музичар је током одрастања у родном граду заправо открио афроамеричку музику, а своју веома успешну каријеру започео је 1962. године.

Годину дана касније са Банијем Ливингстоном и Питером Тошом оформио је чувени састав Тхе Wаиллерс, а њихова прва песма „Симмер Доwн“ убрзо је постала хит на Јамајци.

Пошто се то људима допало они су снимили још неколико песама, међу којима се истиче „Ит Хуртс то Бе Алоне“.

Марли је ускоро преузео улогу лидера, као главни писац текстова и музике, а први албум група је објавила 1965. године, док се на њиховом другом албуму „Бурнин'“ из 1973. налазе класици као што су „И Схот Тхе Схерифф и „Гет Уп, Станд Уп“.

До још веће популарности дошли су када је чувени Ерик Kлептон обрадио њихов хит „И Схот Тхе Схерифф“, а 1966. године када је Јамајку посетио етиопљански цар Хајле Селасије цео бенд је прихватио растафаријанску веру.

Посебно интересантна година за Марлија је 1975. када његов бенд објављује трећи студијски албум „Наттy Дреад“ на ком се налазе хитови попут „Но Wоман, Но Црy“ и „Револутион“. Због соло каријере групу напуштају Бани Ливингстон и Питер Тош, а бенд поново мења име у Боб Марли и Тхе Wаиллерс.
Ускоро се Боб Марли разбољева, али упркос томе он и његов бенд наставили су са наступима, што је резултирало албумима „Бабyлон бy Бус“, „Сурвивал“ и „Уприсинг“. Бенд је кренуо на турнеју у Америку, са Стивијем Вондером, али је након наступа у Бостону Марлију позлило и једва је издржао концерт у Њујорку.

Моје коврџе – говорио је Боб Марли, ознака су моје потпуне слободе. Оне показују људима у Вавилону да је човек који их носи потпуно слободан.

Умро је од рака 1981. године, када је имао 36 година, а остао је најпознатији јамајчански музичар. После његове смрти цео свет је био у жалости, а на хиљаде људи је присуствовало његовој сахрани. Гроб Боба Марлија налази се у његовом родном селу Нине Милес. Постхумно је одликован и јамајчанским Орденом части. И данас се сваке године љубитељи Марлијевог дела окупљају како би обележили године његовог рођења и смрти.

Аутор: РТВ Бисер