Жак Превер је би анархиста, одметник и сањар и у својој хуморној и хуманистички ангажованој лирици казује о животу у различитим његовим аспектима. Својеврстан моралиста и критичар друштва, назван је и “песником Париза“.

Фото: prelepapoezija.coм

Жак Превер је рођен 4. фебруара 1900. године у Нејиу на Сени, париском предграђу на ивици Болоњске шуме, од оца Андреа Превера и мајке Сизане Превер рођене Kатис. Породица услед финансијских тешкоће често се сели, Превер мења школе,почиње  Стална пресељења, промене школа и почетак Првог светског  рата утиче да заувек напусти школовање и од своје петнаесте године, ради повремено разне физичке и канцеларијске послове.

Танги, Превер и Дијамел, тројица пријатеља одлучују да се 1925. године прикључе надреалистичном покрету.

Преверова сарадња са надреалистима трајала је све до разлаза са Бретоном 1928. године.

Од 1930, заједно са млађим братом, филмским режисером, Пјером Превером радио је на реализацији неколико филмова, као глумац, асистент и сценариста; касније је писао сценарије и дијалоге за Реноара, Kарнеа, Гремијона, Kајата, Отан Лару и друге режисере.

Тридесетих година Превер је почео да пише и за кабарее, кафе-театре и авангардне позоришне трупе: краће драме, монологе, хорске реситале и шансоне.

Сарађује са композитором Жозефом Kозмом и позоришном групом „Октобар“.

До своје смрти 11. априла 1977. године, објавио је више збирки песама и књига.

Прва Преверова збирка песама „Речи“ објављена 1945. године постигла је незапамћен успех: у кратком року продато је 150.000 примерака. Од смрти Виктора Игоа до Превера, Француска није имала истинскијег народног песника, кога подједнако воле и рафинирани љубитељи поезије и људи скромног образовања.