Светски дан Рома обележава се 8. априла, с циљем да се укаже на проблеме Рома који су највећа етничка мањина у Европи.

Vikipedija

Многа ромска удружења у Србији али и свету активно делују у области социјалних, културних и спортских пројеката како би се побољшала свеобухватна ситуацију ромске популације.

Према последњим пописним подацима Републичког завода за статистику, у Србији живи 147.604 припадника ромске популације.

На територији Браничевског округа живи 4.629 припадника ромске популације и то 2.346 мушкараца и 2.286 жена. У Пожаревцу живи 1.209 припадника ове националне мањине, од чега 635 мушкараца и 574 жене. Од осталих општина Браничевског округа, највише Рома живи у Градској општини Костолац – 2.659,  следи Велико Градиште – 258, потом Мало Црниће – 194, Петровац на Млави – 119, Жабари 57, Голубац 52, Жагубица 42 и Кучево 39 припадника ромске популације.

Роми имају своју историју, језик, културу и обичаје, а када је религија у питању Роми углавном прихватају веру земаља у којима живе. Код Рома је очувано веровање у добре и зле духове, али и уроке.
Kарактеристично им је да се у брак улазе веома млади.

Роми имају истанчан слух, обожавају музику и игру, те не чуди податак да у многим земљама су познати као професионални музичари. Инструментима којима се служе су првенствено виолина, па виолончело, контрабас и цимбала.

Међународни дан Рома је службено проглашен 1990. године у Сероцку у Пољској, месту четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније (ИРУ).

И поред тога што је последњих година много учињено на побољшању положаја Рома, они су још увек најдискриминисанија друштвена група у Европи.

Аутор: РТВ Бисер