Роберт Боби Фишер рођен је 9. марта у Чикагу. Фишер је до краја живота тврдио да је светски шампион пошто никада није поражен.

Википедија

Фишер је научио да игра шах у шестој години из упутства које је купила његова сестра, а прву књигу о шаху видео је месец дана касније. Наредних годину дана сам је играо шах, а затим се прикључио Бруклинском шах клубу..

Тутори у првим годинама били су му новинар Херманн Хелмс, велемајстори Арнолд Денкер и Џон Kолинс.

Ишао је у среднњу школу заједно са Барбаром Стрејсенд, а избачен је 1959. Многи учитељи га памте као проблематичног, али је ипак касније награђен златном школском медаљом за достигнућа у шаху.

Боби 1956. године постаје најмлађи јуниорски шампион САД икада. Годину дана касније брани титулу, а 1958. осваја наслов најмлађег сениорског шампиона САД. Оба рекорда су и данас на снази

Са 15. година постаје најмлађи интернационални мајстора свих времена, а са 16 најмлађи велемајстор икада.

Често је играо у бившој Југославијивији, а са 16 година наступао је турнирима у Бледу, Загребу и Београду.

1960. године први пут игра против Спаског и губи 15-13,5.

Учествовао је на осам првенстава САД и освојио свих осам

1962. године се делимично повлачи због приватних проблема, али враће се 1969. када почиње поход на светски врх

У Београду 1970. игра у мечу СССР – Остатак света. У том периоду играо је и у Херцег-Новом.

Годну дана касније учествује на турниру кандидата и победом над Петросијаном стиче право да се бори за титулу првака света.

Рођени Американац постао је познат када је 1972. године у мечу за светског првака савладао Бориса Спаског и тако прекинуо вишедеценијску доминацију совјетских шахиста. Уједно, Фишер је једини Американац са титулом првака света у шаху.

Меч са Спаским, назван „шаховским дуелом века“, био је много више од игре за титулу. Био је сукоб истока и запада, социјализма и капитализма.

Неочекивано, Фишер се после освајања титуле повукао и није одиграо меч 20 година, а 1975. године одбио је да брани титулу против Анатолија Kарпова, јер светска шаховска организације ФИДЕ није прихватила његових 64 услова.

Реванш историјског меча два велика ривала одржао се 1992. године у Београду и на Светом Стефану, чиме је амерички шахиста прекршио санкције Уједињених нација према тадашњој СР Југославији.

Такође, Фишер је упамћен и по антисемитским изјавама као и подршци терористичком нападу 11. септембра 2001. у Њујорку када су срушене куле Светског трговинског центра, када је живот изгубило више од 3.000 људи.

Због неслагања са политиком САД и жестоких критика на његов рачун морао је да напусти земљу и од тада је живео у Јапану и Исланду. Добио је исландско држављанство 2005. године како би избегао депортацију.

Иако је боловао је параноје, опсесивног понашања и повремених бесних испада, нико никада није доводио у сумњу његов шаховски гениј, а са освојених 20 узастопних турнира још увек има најдужу серију победа икада.

Kонтроверзни бивши шампион света у шаху Боби Фишер преминуо је после тешке болести на Исланду у 64. години.

 

Извор: Википедија