Роберт Боби Фишер рођен је 9. марта у Чикагу.

Фишер је научио да игра шах у шестој години из упутства које је купила његова сестра, а прву књигу о шаху видео је месец дана касније. Наредних годину дана сам је играо шах, а затим се прикључио Бруклинском шах клубу..

Тутори у првим годинама били су му новинар Херманн Хелмс, велемајстори Арнолд Денкер и Џон Kолинс.

Ишао је у среднњу школу заједно са Барбаром Стрејсенд, а избачен је 1959. Многи учитељи га памте као проблематичног, али је ипак касније награђен златном школском медаљом за достигнућа у шаху.

Боби 1956. године постаје најмлађи јуниорски шампион САД икада. Годину дана касније брани титулу, а 1958. осваја наслов најмлађег сениорског шампиона САД. Оба рекорда су и данас на снази

Са 15. година постаје најмлађи интернационални мајстора свих времена, а са 16 најмлађи велемајстор икада.

Често је играо у бившој Југославијивији, а са 16 година наступао је турнирима у Бледу, Загребу и Београду.

1960. године први пут игра против Спаског и губи 15-13,5.

Учествовао је на осам првенстава САД и освојио свих осам

1962. године се делимично повлачи због приватних проблема, али враће се 1969. када почиње поход на светски врх

У Београду 1970. игра у мечу СССР – Остатак света. У том периоду играо је и у Херцег-Новом.

Годну дана касније учествује на турниру кандидата и победом над Петросијаном стиче право да се бори за титулу првака света.

Рођени Американац постао је познат када је 1972. године у мечу за светског првака савладао Бориса Спаског и тако прекинуо вишедеценијску доминацију совјетских шахиста. Уједно, Фишер је једини Американац са титулом првака света у шаху.

Меч са Спаским, назван “шаховским дуелом века”, био је много више од игре за титулу. Био је сукоб истока и запада, социјализма и капитализма.

Неочекивано, Фишер се после освајања титуле повукао и није одиграо меч 20 година, а 1975. године одбио је да брани титулу против Анатолија Kарпова, јер светска шаховска организације ФИДЕ није прихватила његових 64 услова.

Реванш историјског меча два велика ривала одржао се 1992. године у Београду и на Светом Стефану, чиме је амерички шахиста прекршио санкције Уједињених нација према тадашњој СР Југославији.

Фишер је до краја живота тврдио да је светски шампион пошто никада није поражен.

Такође, Фишер је упамћен и по антисемитским изјавама као и подршци терористичком нападу 11. септембра 2001. у Њујорку када су срушене куле Светског трговинског центра, када је живот изгубило више од 3.000 људи.

Због неслагања са политиком САД и жестоких критика на његов рачун морао је да напусти земљу и од тада је живео у Јапану и Исланду. Добио је исландско држављанство 2005. године како би избегао депортацију.

Иако је боловао је параноје, опсесивног понашања и повремених бесних испада, нико никада није доводио у сумњу његов шаховски гениј, а са освојених 20 узастопних турнира још увек има најдужу серију победа икада.

Kонтроверзни бивши шампион света у шаху Боби Фишер преминуо је после тешке болести на Исланду у 64. години.

 

Извор/фото: Википедија