На данашњи дан, 4.марта 1953. године умро је руски композитор и пијаниста Сергеј Сергејевич Прокофјев, један од најоригиналнијих музичких стваралаца XX века, који је у свом делу успешно асимилирао руско музичко наслеђе и модеран музички израз.

Vikipedija

Сергеј Сергејевич Прокофјев је један од најоригиналнијих музичких стваралаца 20. века.

Од 1918. живио је у западној Европи и САД, а 1932. се вратио у отаџбину. У његовој оригиналној музици мајсторске композиционе технике, прожетој руском националном музиком, осећа се снажан темперамент, хумор и гротеска, а у стваралачком опредељењу класична, новоромантичарска, моторична, лирска и гротескна компонента.
Створио је ремек-дела која су синтеза дубоких доживљаја и најузвишеније лепоте.

У његовом опусу од 138 дела издвајају се Пета симфонија и балет „Ромео и Јулија”. Kомпоновао и музику за филмове Сергеја Ејзенштајна „Александар Невски” и „Иван Грозни”.

Дела: опере „Заљубљен у три наранџе”, „Рат и мир”, „Пламени анђео”, симфонијска бајка „Пећа и вук”, балети „Ромео и Јулија”, „Пепељуга”, „Прича о каменом цвету”, кантата „Александар Невски”, симфоније „Kласична симфонија”, „Пета симфонија”, музика за филмове „Александар Невски” И „Иван Грозни”.

Извор: dnevno.rs