Laza Ristovski je bio kompozitor i jedan od najcenjenijih rok klavijaturista na području bivše Jugoslavije, nekadašnji član bendova Smak i Bijelo dugme.

Vikišedija

Rođen je u Novom Pazaru, 23. januara 1956. godine. Ristovski je počeo da se bavi muzikom kao 14-godišnjak u kraljevačkom bendu Bezimeni, da bi ozbiljnu karijeru rok muzičara počeo sa grupom Smak 1975, sa kojom je iste godine snimio njihov prvi album, a potom i nekoliko singlova.

Prelazak Ristovskog iz kragujevačkog Smaka u konkurentsko sarajevsko Bijelo dugme 1976, jugoslovenska javnost ispratila je kao prvorazredan događaj, poput fudbalskog transfera. Među tadašnjim Smakovim obožavaocima bilo je nezamislivo da njihov klavijaturista prelazi u za njih omraženi bend gitariste Gorana Bregovića.

Ristovski je sa Dugmićima snimio album „Eto! Baš Hoću“ (1976), da bi potom sa njihovim bubnjarem Goranom Ipetom Ivandićem snimio komercijalno neuspešan album „Stižemo“ (1978). Potom se vratio u Smak za singl „Na Balkanu“ (1979) i albume „Rok cirkus“ (1980) i „Zašto ne volim sneg“ (1981). Sa Bijelim dugmetom Ristovski je ponovo radio na njihova dva poslednja albuma „Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo“ (1985) i „Ćiribiribela“ (1988). Važio je za cenjenog i traženog studijskog klavijaturistu, a snimio je dosta muzike za filmove i televiziju, kao i samostalne albume „Merge“ (1983), „2/3“ (1983) i „Roses for General“ (1984).

Posebno je kao zanimljiv ocenjen zajednički projekat sa klavijaturistom Bajage i Instruktora, Sašom Loknerom „Naos“ (1994), u kome su savremenu elektronsku muziku spajali sa pravoslavnom duhovnom muzikom.

Poslednjih godina, iako ozbiljno bolestan, Ristovski je izdao album „Gondola“ (2003), radio je materijale za frontmena Vatrenog poljupca Milića Vukašinovića i nekadašnjeg pevača Smaka Borisa Aranđelovića. Svirao je i na povratničkoj mini-turneji Bijelog dugmeta 2005, zaključno sa koncertom na Beogradskom hipodromu.
Poslednji muzički projekat poznatog muzičara, u trenutku njegove smrti na pola završen, bio je „Laza i prijatelji“ na kome je nameravao da njegove pesme otpevaju prijatelji i kolege muzičari sa prostora bivše Jugoslavije i inostranstva. Pesme za taj album dosad su snimili Dado Topić, Nikola Čuturilo, Tijana Dapčević i Igor Lazić. „Laza nas je napustio u polovini projekta, ali ja ću upotrebiti sve moje sposobnosti i veze da projekat završim u dogledno vrijeme“, rekao je Ilija Jovanović.

Preminuo je 6. oktobra u Beogradu posle duge i teške bolesti u 51. godini.

Autor: RTV Biser