Džejms Maršal „Džimi“ Hendriks bio je američki muzičar, pevač, tekstopisac, gitarista, inovator i kulturna ikona. Smatra se jednim od najuticajnijh i najtalentovanijh gitarista u istoriji rok muzike.

Vikipedija

Rođen je na današnji dan, 1942. godine u Sijetlu. Bio je osnivač i frontmen rok benda Džimi Hendriks ekspirijens, osnovanog 1966. Svetsku slavu je stekao 1967. nastupom na Monterejskom pop festivalu (Nastup je zabeležen na dokumentarnom filmu D. A. Penebejkera Jimi Plays Monterey).

Na Vudstoku 1969. Hendriks je bio glavna atrakcija (nastup je zabeležen na dokumentarnom filmu Majkla Vodlija Woodstock).

Umro je iznenada, 18. septembra 1970. u 27. godini života. Pretpostavke o uzroku Hendriksove smrti su poprimile mitske dimenzije. Zna se da je noć proveo sa Monikom Daneman, svojom tadašnjom devojkom i da je pre spavanja uzeo mešavinu vina i tableta za spavanje, što je uzrokovalo povraćanje u snu i gušenje. Spekuliše se i da je za Hendriksovu smrt kriv njegov menadžer, koji je na taj način hteo da uzme novac od njegovog životnog osiguranja.

Džimi Hendriks je 2005. primljen u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih. Na Holivudskom prolazu slavnih postavljena je 1994. njegova zvezda. Na rang listi časopisa Roling stoun „100 najvećih gitarista svih vremena“, Hendriks se našao na prvom mestu.