Greta Garbo, švedska filmska glumica, dobitnica Oskara, rođena je 18. septembra 1905. godine u Stokholmu.

Vikipedija

Legendarna heroina nemog i zvučnog filma između dva rata, Greta Gustafson je završila Kraljevsku dramsku akademiju u Stokholmu, gde je njen glumački dar i lepotu otkrio švedski reditelj svetskog glasa Moric Stiler. njim je stigla do Holivuda, noseći umetničko ime Garbo, koje joj je on dao. Tamo je „Švedska Sfinga“ snimila čuvene filmove: „Grand hotel“, „Kraljica Kristina“, „Ana Karenjina“, „Mata Hari“, „Dama sa kamelijama“, „Ninočka“, „Marija Valevska“ i druge.

Tri puta je nominovana za prestižnu nagradu „Oskar“, ali bez uspeha. Sa velikim zakašnjenjem, Američka filmska akademija joj je 1954. godine dodelila specijalnog „Oskar“-a , ali ga Greta, ostajući dosledna odluci da se potpuno povuče iz javnog života, nikada nije primila.

Greta se nije udavala i nije imala dece i živela je sama. Ljubavne afere koje je imala sa brojnim glumicama bile su javna tajna. Garbo je vešto izbegavala intervjue i pojavljivanja u javnosti, te je od 1941. kada se povukla, pa do smrti 1990. godine stvorila svojevrstan mit o sebi kao jednoj od najmisterioznijih javnih ličnosti. Bila je tajanstvena i nekomunikativna, te nije ni čudo što je dala jedan od najkraćih intervjua u istoriji. Kada je novinar počeo razgovor rečenicom: Znate, pitam se… Garbo je odsečno odgovorila: A zašto se pitate? i otišla.

Preminula je 15. aprila 1990. godine u Njujorku.