Džoni „Dž.R.“ Keš rođen je 26. februra 1932. godine. Bio je američki pevač, tekstopisac, gitarista, glumac i kompozitor koji se širom sveta smatra jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka. Iako prvenstveno zapamćen kao ikona kantri muzike, njegove pesme sadrže elemente rokenrola, rokabilija, bluza, folka i gospela. Upravo ova muzička svestranost je donela Kešu retku čast da bude primljen u tri različite kuće slavnih (Kantri, Rokenrol i Gospel muzike).

Vikipedija

Keš je ostao upamćen po svom dubokom bas-bariton glasu, prepoznatljivom zvuku svog pratećeg benda „Trojka iz Tenesija“, po besplatnim koncertima u zatvorima, imidžu zbog kog je zaradio nadimak „Čovek u crnom“ (Man in Black). Tradicionalno je svoje koncerte započinjao jednostavnim pozdravom „Zdravo, ja sam Džoni Keš“, a zatim bi usledila njegova prepoznatljiva numera Folsom Prison Blues.

U svojim pesmama je opevao različite teme, najčešće peva o patnji, moralnim dilemama i iskupljenju, naročito u kasnijoj fazi karijere. Njegove najpoznatije numere su: I Walk the Line, Folsom Prison Blues, Ring of Fire, Get Rhythm, Man in Black. Takođe je snimao i šaljive pesme kao što su: One Piece at a Time i A Boy Named Sue; duet sa svojom budućom suprugom Džun Karter pod nazivom Jackson (kog su pratili brojni dueti nastali za vreme njihovog braka); i železničarske teme Hey, Porter i Rock Island Line. U poslednjoj fazi svoje karijere Keš je obrađivao pesme modernih rok muzičara, od kojih je svakako najuspešnija obrada grupe Nine Inch Nails – Hurt.

Preminuo je 12. septembra 2003. godine.

Autor: RTV Biser