Vesti

Na današnji dan 1967. godine, rođen je jedan od najboljih srpskih glumaca, Nikola Kojo.

YT screenshot

Ime Nikola je dobio po pradedi, koji je bio protojerej u Mostaru. Kojo je na filmu debitovao sa nepunih 13 godina, ulogom dečaka Ivana u filmu Rad na određeno vreme. Tokom 1980-ih, odigrao je zapažene uloge u filmu “Igmanski marš” (1983), TV seriji “Sivi dom” (1984), i jednu od glavnih uloga u tri nastavka (“Šta se zgodi kad se ljubav rodi” – 1984, “Žikina dinastija” – 1985, “Druga Žikina dinastija” – 1986) veoma popularnog filmskog serijala “Lude godine”, što ga je profilisalo u jednog od najpoznatijih glumaca mlađe generacije u tadašnjoj Jugoslaviji.

Godine 1992. odigrao je glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića „Mi nismo anđeli“, po kojoj ostaje zapažen. Iako mu je sve to donelo ogromnu popularnost i veliku medijsku pažnju, nastavio je da sa sve većim uspehom gradi ozbiljnije i izazovnije uloge, poslednjih godina uglavnom na filmu, jer se iz pozorišta povukao na neodređeno vreme.

Oženjen je Aleksandrom sa kojom ima ćerku Anu (2008) i dve ćerke bliznakinje (2013). Tokom 2013. i 2014. Nikola je vodio emisiju “Šou svih vremena”, koja se emitovala na RTS-u.

Upisao je glumu 1987. u klasi profesora Predraga Bajčetića, zajedno sa Anitom Mančić, Uliks Fehmiju i ostalima.

Režirao je film „Stado”.

Autor: RTV “Biser”, Izvor: Vikipedija

Najčitanije objave