Fredi Merkjuri, rođen je 5. septembra 1946 godine. Bio je britanski muzičar, najpoznatiji kao pevač  sastava Kvin. Ostao je upamćen po svojim glasovnim mogućnostima i nastupima, a bio je i veoma uspešan tekstopisac rok pesama, kao što su: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don’t Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love i We Are the Champions.

Puls online

Uporedo sa karijerom pevača u grupi Kvin, Merkjuri je imao i veoma uspešnu solo karijeru. Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, među kojima se posebno ističu katalonska operska diva Montserat Kabalje i britanski muzičar Dejvid Boui. Fredi Merkjuri, koji je najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za „najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla“.

Na njegov život, ali i muziku u velikoj meri je uticalo njegovo versko opredeljenje. Merkjuri je bio pripadnik zoroastrizma. Njegov ekstravagantni način života, prožet brojnim aferama u pogledu njegove seksualne orijentacije, još uvek je predmet brojnih diskusija među muzičkim i kulturološkim stručnjacima.

Fredi Merkjuri je umro 24. novembra 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV virusom. Samo dan pre smrti, Merkjuri je u zvaničnom saopštenju javno priznao da je oboleo od side. Azijsko izdanje magazina Tajm proglasio je Merkjurija za jednog od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina. Godine 2008. Merkjuri je u izboru magazina Roling stoun zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspešnijih pevača svih vremena.