Majka Tereza, rođena kao Agnesa Gondža Bojadži u Skoplju, 26. avgusta 1910, bila je časna sestra, rođena je u Skoplju u katoličkoj porodici, koja je osnovala red Misionarke milosrđa i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad. Majka Tereza je vodila centre za siromašne, bolesne, siročiće i umiruće Kalkute.

Vikipedija

Njen pradeda se doselio u prvoj polovini 19. veka iz Prizrena u Skoplje. Roditelji, majka Dronda i otac Nikola su joj dali ime Gondžea (ružin pupoljak, na turskom jeziku). Otac joj je bio apotekarski pomoćnik apoteke Sadika Nuzeta, koja je osnovana 1907. godine. Imala je brata Lazara i sestru Agušu, sa kojom je pevala u crkvenom horu. Posle osnovne škole upisala je srpsku gimnaziju.

Presudan momenat u Gondžinom životu bila je smrt oca Nikole. Sa dve drugarice 1927. godine odlazi u Dablin, gde radi kao medicinska sestra, a zatim u Indiju, gde pomaže leproznim bolesnicima. Tada je dobila ime Majka Tereza.

Godine 1950. Majka Tereza osniva red Misionarke milosrđa, koji je kasnije priznat i nalazi se pod papskom kontrolom. Misionarke milosrđa se posebno brinu za umiruća lica, sirotinju i bolesne. Obavezuju se na nesklapanje braka, siromaštvo i poslušnost.

Kako su Misionarke milosrđa rasle pod njenim vođstvom, one su proširile svoj red i u druge zemlje. Red ima 3.000 sestara i 500 braće u oko 100 zemalja sveta. Do 1970-ih Majka Tereza je postala poznata u svetu kao humanitarac i zatupnik siromašnih i bespomoćnih, delimično zahvaljujući dokumentarnom filmu i knjizi „Nešto lepo za Boga“ Malkolma Mageridža.

Otac joj je bio Cincar, a majka Albanka. Majka Tereza se izjašnjavala da je „po krvi“ Albanka, po državljanstvu Indijka, a po veri katolik. Papa Jovan Pavle II ju je beatifikovao i dao joj titulu „Blažena Tereza od Kalkute“.

Povodom smrti na mestu rodne kuće u Skoplju je 1997. otkrivena spomen ploča u koju je urezana njena čuvena izreka: „Svet nije gladan samo hleba, nego još više ljubavi“.

Brojni pojedinci, vlade i organizacije veličile su Majku Terezu; ipak njeno delo se suočava i sa brojnim kritikama. Kritike uključuju i optužbe različitih pojedinaca, organizacija i grupa kao što su npr. Kristofer Hičens, Majkl Parenti, Arup Čaterdži, indijska organizacija Višva Hindu Parišad, protestujući protiv prozelitizma njene delatnosti uključujući i snažni stav protiv abortusa, vera u duhovnu opravdanost siromaštva i nametljivo pokrštavanje onih koji su na samrti. Medicinski časopisi su je takođe kritikovali zbog standarda medicinske nege u njenim hospisima i bolnicama, izražavajući zabrinutost zbog načina kojim su bila trošena donirana novčana sredstva.

Krajem života je Majku Terezu u Zapadnim medijima pored priznanja dočekala i kritika. Novinar Kristofer Hičens bio je jedan od njenih najaktivnijih kritičara. On je bio ovlašćen da bude koautor i narator dokumentarca o Majki Terezi — „Anđeo pakla“ pripremljenog za britanski TV kanal Channel 4. Hičens je proširio svoje kritike u knjizi Misionarska poza (The Missionary Position) koja je bila izdata 1995. godine.

Indijski lekar Čaterdži piše da je za vreme života, Majka Tereza i njeni zvanični biografi odbili saradnju s njegovim istraživanjima i da samim tim nije uspela da demantuje kritike u zapadnoj štampi. Kao primere navodi izveštaje Gardijana (The Guardian) u Britaniji čiji „uverljiv i vrlo detaljan“ napad na stanja njenih sirotišta … [uključuje] optužbe ozbiljnog zapostavljanja kao i fizičke i emocionalne zloupotrebe„, i drugi dokumentarac Majka Tereza: Vreme za promenu? emitovanog u nekoliko evropskih zemalja.

Nemački časopis Štern (Stern) objavio je kritički članak povodom prve godišnjice smrti Majke Tereze. Članak između ostaloga sadrži tvrdnje u vezi sa netransparentnim finansijskim poslovima i trošenjem donacija. Medicinska štampa takođe je objavila kritike o njoj koje proizlaze iz pogrešne podele prioriteta i potreba koji su pacijenti imali. Dalje kritike dolaze od Tarika Alija, člana uredništva „Nju Left Rivjua„ (New Left Review), kao i kritike irskog istražnog novinara Donalda Makintajera.

Papa Franja je kanonizovao 4. septembra 2016. godine.

Majka Tereza preminula je 5. septembra 1997. u Kalkuti.